PANČEVO: Počeo najveći kapitalni remont u istoriji Rafinerije, vrednost radova 95 miliona evra

U Rafineriji nafte Pančevo danas su počeli planski remontni i investicioni radovi na većini procesnih postrojenja koji će, kako je najavljeno, trajati sve do 17. aprila. Kako navode u Naftnoj industriji Srbije, ovi radovi treba da omoguće unapređenje proizvodnih procesa, kao i povećanje pouzdanosti rada postrojenja u prerađivačkom kompleksu NIS-a.

Ovo je, po obimu i kompleksnosti, najveći kapitalni remont u istoriji pančevačke rafinerije, a vrednost radova i investicija u razvoj procenjuje se na 95 miliona evra!

– Remontom je planirana realizacija više od 10 investicionih projekata, kao i značajnog broja projekata investicionog održavanja. Remontne aktivnosti uključuju obavljanje pregleda i ispitivanje opreme pod pritiskom, što je predviđeno zakonskom regulativom Republike Srbije. Sve aktivnosti biće izvedene u skladu sa strogim ekološkim standardima i pravilima bezbednosti i zdravlja na radu. Tokom obustave rada postrojenja, tržište će biti uredno snabdeveno svim vrstama naftnih derivata, zahvaljujući povećanju obima proizvodnje u prethodnim mesecima, čime su obezbeđene dovoljne količine zaliha za vreme trajanja remonta – navode u NIS-u.

Pročitajte još  PANČEVO: Policija kod 25-godišnjaka pronašla 1,4 kilograma droge

Na radovima će, uz zaposlene u rafineriji, biti angažovano više od 2.000 eksternih izvođača.

U NIS-u ističu da će za vreme trajanja remonta biti obavljene i aktivnosti koje uključuju izvršenje zahteva u oblasti bezbednosti i zdravlja u radu i zaštiti životne sredine, kao i zahteva zamene i regeneracije katalizatora. Investicioni radovi će omogućiti i unapređenje pouzdanosti rada postrojenja za proizvodnju benzinskih komponenti i gasova (FCC), kao i unapređenje industrijske bezbednosti i energetske efikasnosti na više postrojenja u Rafineriji nafte Pančevo.

Pročitajte još  KOŠARKA: Pančevački Dinamo od jeseni u višem rangu!

– Investicioni projekti koji su obuhvaćeni planskim kapitalnim remontom treba da omoguće obnavljanje resursa pančevačke rafinerije i njihov pouzdaniji rad. Takođe, ove aktivnosti doprineće daljem unapređenju procesa proizvodnje i zaštite životne sredine, što je jedan od strateških prioriteta kompanije NIS. Ovaj kapitalni remont je najkompleksniji s obzirom na modernizaciju i povećanje broja proizvodnih postrojenja tokom prethodnih godina. Dodatnim ulaganjima unapređujemo i razvijamo naše proizvodne kapacitete, a samim tim jačamo našu konkurentnost i lidersku poziciju na tržištu naftnih derivata – izjavio je Vladimir Gagić, direktor Bloka Prerada u kompaniji NIS.

Pročitajte još  RVANJE: Mladi borci Dinama uspešni u Sarajevu i Beogradu

Našu reportažu o obilasku Rafinerije u Pančevu pročitajte OVDE.

Fotografije: NIS

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: