Pančevačka bolnica dobila vrednu opremu za bebe

Dva inkubatora, sto za reanimaciju i tri lampe za fototerapiju nalaze se u paketu pomoći koji su Opštoj bolnici u Pančevu, u petak, 16. jula, donirali Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Rotari klub Pančevo.
Ova donacija je deo projekta „Srca Evrope“ koji podržava USAID. Srbija je jedna od 12 zemalja gde se on realizuje. Aktivnosti u svim državama sprovodi Rotari.
Za Srbiju je ovim projektom opredeljeno ukupno 356.630 dolara, a vrednost donacije koja je svečano uručena pančevačkoj bolnici u petak iznosi 67.280 dolara.

Kako se Pančevo našlo na listi dobitnika?

opšta bolnica pančevo donacija

Inicijativa za ovu akciju u Pančevu, pod nazivom „Biciklom za bebe“, potekla je od Rotari kluba Pančevo i Pančevca Dušana Milojkova. On je mnogima poznat po svom velikom poduhvatu: prešao je 8.000 kilometara biciklom po Evropi da bi skrenuo pažnju na ovaj problem i prikupio sredstva za povećanje stope preživljavanja prerano rođene dece.

Na taj način je privukao pažnju Rotari kluba u Pančevu. Rotarijanci su utvrdili da nedostatak savremene opreme u pančevačkoj bolnici doprinosi visokoj stopi smrtnosti novorođene dece. Procenjeno je da je ona značajno iznad nacionalnog proseka.

Pomoć je stigla iz celog sveta

beba
Foto: Pixabay

– Sredstva koja su inicijalno sakupljena ohrabrila su članove Rotari kluba Pančevo da, uz pomoć USAID-a, Rotari fondacije i Distrikta 2483 Srbija i Crna Gora, pokrenu ovaj projekat. Cilj nam je bio da obezbedimo kompletnu sumu novca neophodnu za opremu za bebe. Projekat su finansijski pomogli i Rotari klubovi iz SAD, Engleske, Finske, Češke i Slovačke, kao i Rotari klubovi Pančevo Mihajlo Pupin, Smederevo i Beograd – rekla je Zorica Jestrović, guvernerka distrikta Rotari Srbija i Crna Gora.

Vrhunska oprema, renomirani proizvođač
Pomoćnik direktora Opšte bolnice u Pančevu dr Slobodan Prodanović izrazio je izuzetno zadovoljstvo i zahvalnost povodom donacije kvalitetne medicinske opreme za Službu pedijatrije Opšte bolnice Pančevo.

beba zdravo pančevo
Foto: Pixabay

On je istakao da će ova vrhunska oprema renomiranog proizvođača značajno pomoći da se bitno unapredi i poboljša kvalitet rada lekara pedijatara – neonatologa i na taj način, uz požrtvovan rad zdravstvenih radnika, smanji stopa smrtnosti novorođene dece u ovom okrugu.

Doktor Prodanović je podsetio da je USAID već podržao rad Opšte bolnice u Pančevu kroz rekonstrukciju i obnavljanje svih toplotnih pumpi u toj ustanovi, čime je i Odeljenje porodilišta dobilo toplu vodu posle čak dve decenije.

Milijardu dolara stiglo za 20 godina
Na svečanom uručenju donacije u Opštoj bolnici Pančevo bio je i Tod Endruz, vršilac dužnosti direktora misije USAID-a u Srbiji. On je podsetio na to da USAID ove godine u Srbiji obeležava važan jubilej.
– Ove godine mu u misiji USAID-a u Srbiji obeležavamo 20 godina partnerstva sa građanima Srbije. Tokom ovih 20 godina, američka vlada je obezbedila više od milijardu dolara bespovratne pomoći Srbiji. Mi nastavljamo da podržavamo građane i institucije koji pokreću reforme, jer želimo da na taj način zajedno omogućimo da Srbija napreduje – istakao je Endruz.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

One thought on “Pančevačka bolnica dobila vrednu opremu za bebe

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *