OVAKVOG LEKA NEMA APOTEKA: Ništa nema tako snažan uticaj na zdravlje i produktivnost kao – MUZIKA!

Imate li i vi omiljenu plej-listu sačinjenu od pesama za dobro raspoloženje? Ako je odgovor potvrdan, onda znate koliko vam zadovoljstva i radosti donosi svaka od numera sa tog spiska. Dovoljno je samo da krenu prvi taktovi, pa da vam se telo već probudi i uhvati ritam i da prosto osetite kako se u trenu bolje osećate.

Već do kraja prve pesme, javiće se verovatno i onaj divan osećaj povezanosti s drugima i elan koji kao da vam daje krila. Jeste li ikad pomislili koliko je to zapravo sjajno? Teško da postoji bilo šta što ima toliku moć da nas tako brzo i lako na prirodan način oraspoloži i popravi nam kvalitet dana kao što je to muzika.

I tako je oduvek. Od najstarijih vremena do danas muziku koristimo da izrazimo emocije, da popravimo raspoloženje ili da se oslobodimo stresa. A nauka sada ima dokaz za ono što mi intuitivno odvajkada znamo: novija istraživanja, naime, pokazuju da muzika ne samo što nas čini srećnijima, već može da poboljša naše fizičko i mentalno zdravlje na mnogo načina!

Sada je dokazano da dobro odabrane melodije na vas mogu delovati poput leka za smirenje uz koji se stres i anksioznost gotovo trenutno ublažavaju.

I to nije slučajno: otkriveno je da slušanje omiljene muzike aktivira one delove našeg mozga koji su povezani sa prijatnim emocijama i relaksacijom. Kada se oni pokrenu, smanjuje se lučenje kortizola, hormona stresa i eto magije! Manje kortizola znači više dobrobiti za čitav naš organizam.

Pročitajte još  NEVEROVATAN USPEH: Silva Vračar ubedljivo pobedila na takmičenju i osvojila harfu za Muzičku školu

Ako stvorite naviku da na dnevnom nivou u svakoj situaciji slušate dobru muziku, vremenom ćete smanjiti rizik od bolesti srca, poboljšaćete svoje imunološke funkcije i povećaćete otpornost na stresne situacije.

Ovu prednost muzike posebno bi trebalo da iskoriste osobe koje se bore sa depresivnim raspoloženjem, pate od usamljenosti ili im je mentalno zdravlje ugroženo na neki drugi način.

Naravno, razgovor sa stručnjakom i odgovarajuća terapija se podrazumevaju, ali muzika je tu kao dodatna prirodna terapija koja umnogome može poboljšati i to kako se osećate i kvalitet vašeg života.

No, moć muzike ne zaustavlja se samo na našem raspoloženju. Melodije koje nam prijaju mogu pozitivno da utiču i na naše kognitivne funkcije i mentalnu oštrinu. I sami ste sigurno primetili kako vam određena muzika pomaže da se koncentrišete i bolje pamtite ili vam budi kreativnost. Možda ste vi od onih studenata koji uče sa slušalicama u ušima ili obavezno puštate muziku pre nego što „zagrizete” neki zahtevan projekat na poslu… O kreativcima koji stvaraju u ritmu muzike za ples da ne govorimo…

Dobro su poznati i benefiti pravilno odabrane muzike kada je reč o poboljšanju performansi tokom treninga ili takmičenja.

Pročitajte još  NEVEROVATAN USPEH: Silva Vračar ubedljivo pobedila na takmičenju i osvojila harfu za Muzičku školu

Muzika bržeg tempa prirodno će povećati ritam i energiju, dok će nam sporije, opuštajuće melodije pomoći da smanjimo nivo stresa ili da održimo fokus. Sportistima je, priznaćete, potrebno i jedno i drugo.

Naravno, bilo da se sportom bavite rekreativno ili profesionalno, trening bez muzike definitivno nije isti. Ima toliko pesama koje vas prosto ponesu i nateraju da od sebe date više i da u svakoj vežbi pružite svoj maksimum. Taj osećaj zadovoljstva ponekad se graniči sa euforijom! I kao što svi imamo plej-liste za dobro raspoloženje, garantovano će i svaki sportista moći da nabroji pesme koje mu podižu motivaciju i koje obavezno posluša tokom treninga ili pred važno takmičenje. Sjajno, zar ne?

Što se više prisećamo u kojim sve situacijama muzika utiče na naš život na najbolji mogući način, to nam postaje jasnija njena moć i značaj koji je većina nas inače uzima zdravo za gotovo.

I tu i dalje nije kraj. Ako ste poslodavac, na ovaj deo priče posebno obratite pažnju, jer ćete možda dobiti neke ideje koje će vaše poslovanje promeniti zauvek.

Velike uspešne kompanije odavno su se pozabavile ovom temom, a naučna saznanja iskoristila su u svoju korist.

Stvar je zapravo jednostavna i logična: suština je u tome da pravilno odabrana muzika, na osnovu svega što smo već naveli, doprinosi većoj produktivnosti zaposlenih i boljem kvalitetu usluga koje preduzeće pruža.

Pročitajte još  NEVEROVATAN USPEH: Silva Vračar ubedljivo pobedila na takmičenju i osvojila harfu za Muzičku školu

Ako ste sada pomislili da vam je potreban personalizovani muzički program, prilagođen specifičnim potrebama i preferencijama zaposlenih i klijenata, u pravu ste. To je način da stvorite stimulativno i podržavajuće radno okruženje, ali pod uslovom da na profesionalni način prilagodite muzički repertoar tim specifičnim potrebama.

Ukoliko ovaj potez odigrate kako treba, korist će biti višestruka: zaposleni kojima prija muzika na radnom mestu znatno će lakše obavljati svoje zadatke, biće lepše raspoloženi, to zadovoljstvo će se onda preliti i na vaše klijente, a vi ćete u svakoj recenziji dobijati najviše ocene za kvalitet pružene usluge, ljubaznost zaposlenih i ambijent… Bingo!

Integracija personalizovanog muzičkog programa u poslovni kontekst može dodatno poboljšati zdravlje i dobrobit zaposlenih, što može imati pozitivan efekat na poslovni uspeh i zadovoljstvo klijenata.

Sada kada smo osvestili da muzika, kroz smanjenje stresa, poboljšanje raspoloženja, podsticanje emotivne dobrobiti i poboljšanje kognitivnih funkcija, može doprineti očuvanju i unapređenju našeg zdravlja, ali nam ujedno može biti i saveznik u svakoj aktivnosti koju obavljamo, nema sumnje da ćemo tu spoznaju iskoristiti za sebe sa mnogo više pažnje i na najbolji mogući način.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: