ODRŽAN „ACIN MEMORIJAL”: Preko 300 izviđača iz cele Srbije ovog vikenda boravilo u Pančevu

Više od 300 izviđača iz 20 odreda iz cele Srbije provelo je protekli vikend u Pančevu družeći se i takmičeći se na 6. „Acinom memorijalu” koji je organizovao pančevački Izviđački odred „Crne rode” u znak sećanja na prerano preminulog izviđača Aleksandra Acu Stankovića.

„Rodama” su u gostima bili izviđači iz Subotice, Platičeva, Obrenovca, Beograda, Bele Crkve, Bogatića, Perleza, opštine Čukarica, Loznice, Temerina, Kovačice, Novog Sada, Rume i Brčkog (BiH).

Svi oni su, kao i ranijih godina, boravili i prenoćili u prostorijama Osnovne škole „Miroslav Mika Antić”, koja je, prema rečima Lejle Purkar, starešine „Crnih roda” i ovog puta bila izuzetan domaćin.

Na otvaranju memorijala, u subotu, 3. februara ujutru sve učesnike je pozdravila direktorka škole Dragana Krstić, a zatim je član odreda, potpukovnik u penziji i pesnik Milan Milošević, pročitao svoju pesmu koju su „Crne rode” usvojile kao himnu odreda.

Izviđačima su se obratili i i predstavnik Hajdučko-kozačkog udruženja Srbije i Crne Gore i predsednik Udruženja veterana 72. Specijalne brigade Srbije, koji je i otvorio memorijal.

Starešina memorijala bila je Andrea Nađ, a načelnice su bile Anđela Goja, Dunja Stojanović i Daniela Jajić.

Subota je bila vrlo dinamična i ispunjena mnogobrojnim aktivnostima. One nisu bile iste za sve učesnike, već su se razlikovale u zavisnosti od uzrasta i kategorije izviđača: radoznalci, poletarci i pčelice, mlađi izviđači i planinke, stariji izviđači i planinke i brđani.

Tako je, recimo, na jednom punktu tema bila „Prva pomoć u akciji”. Kao što naslov sugeriše, ekipe su predstavljale različite povrede, u zavisnosti od zadatka koji bi izvukle, a onda su prikazivale i kako bi zbrinule povređenog u skladu sa pravilima prve pomoći.

Na svakom izviđačkom druženju „čvorologija” je posebno cenjena aktivnost, pa su i ovde deca uvežbavala tu veštinu, razmenjivala svoja znanja, te je svako naučio kako da veže neki novi čvor, ali i kako ga može primeniti u životu.

Pročitajte još  OMOLJICA: Osmomartovski bazar od 6. do 8. marta

Oni najbolji su potom ispred četvoročlane komisije sačinjene od članova različitih odreda polagali svojevrstan ispit kako bi stekli veštinu, odnosno veštarstvo „poznavalac čvorova”.

– To nije bilo nimalo lako! Najmlađi su morali da znaju da odgovore na teoretska pitanja, na primer: šta je to kanap, od čega je nastao, šta se u prirodi koristi umesto kanapa… Takođe, imali su zadatak da vežu 6 različitih čvorova. S druge strane, mlađi izviđači su, pored dobrog poznavanja teorije, morali da pokažu i umeće vezivanja 11 čvorova, ali i da kažu nešto o njihovoj primeni u životnim situacijama. Najstariji su imali najteži zadatak: da vežu 21 čvor i da ispričaju sve o njihovoj upotrebi – objasnila je Lejla Purkar.

Na kraju su svi izviđači pravili panoe na kojima je trebalo predstaviti što više različitih čvorova. Brđani su se tokom dana družili uz zagonetke i kafu, deca su crtala, pisala i pravila izviđački kalendar.

– Svaki mesec je imao po crtež koji decu asocira na određenu aktivnost izviđača, na primer, u februaru je to nedelja sećanja na Roberta Bejdena-Pauela, osnivača skautskog pokreta, a u avgustu dan izviđačke marame u svetu koji se obeležava 2. avgusta – dočarala je Lejla Purkar i ovu aktivnost.

Osim „čvorologije”, izviđači jako vole da pokažu i šta umeju kada je reč o orijentiringu. Narodna bašta u Pančevu savršena je „pozornica” za testiranje te veštine, pa je u subotu posle ručka baš tamo vrvelo kao u košnici. Takmičilo se čak 40 ekipa u tri kategorije. Imali su 8 baza, kartu, postavljene prizme i zabava je mogla da počne.

Pročitajte još  VELIKI USPEH PANONIJE: Vladimir Mirkov trostruki prvak Srbije

Kako kažu, proveli su se predivno, a nakon ovako dinamičnog i burnog dana, usledio je zasluženi odmor.

Bilo je važno naspavati se jer je za nedelju ujutru bila zakazana naredna velika aktivnost koju su „Crne rode” ove godine prvi put uključile u „Acin memorijal”: „Marš sećanja”.

Ideja je bila da izviđači stariji od 11 godina, deca iz pančevačkih škola i svi zainteresovani Pančevci i Pančevke pređu pešice 14 kilometara dug put od Osnovne škole „Miroslav Mika Antić” do spomen-kompleksa Stratište na ulazu u Jabuku.

I sve je bilo onako kako je i zamišljeno, pa i bolje. U nedelju u 9 izjutra, nakon postrojavanja i obraćanja Marka Ivoševića, načelnika Saveza izviđača Srbije, marš je krenuo. Komandant marša bio je Miloš Jakovljević, a domaćini Nenad Bjeloš i Lejla Purkar.

Bilo je zaista posebno lepo videti dugu kolonu sačinjenu od oko 300 pojedinaca koja je u nedelju pre podne promarširala kroz grad. U koloni je bilo oko 200 izviđača i oko 50 učenika Medicinske škole u Pančevu, a sve njih su obezbeđivale ekipe Crvenog krsta Pančevo, Policijske uprave Pančevo i veterani 72. Specijalne brigade.

– Komandant Miloš Jakovljević poveo je kolonu ka našem prvom odredištu, kasarni „Rastko Nemanjić”. Prošli smo kroz Strelište, Teslu i Kotež i stigla do kasarne otprilike pola sata pre podneva. Tamo nas je dočekao potpukovnik Goran Vidaković, ispred Komande 72. brigade za specijalne operacije. Predstavnici odreda i dva gosta položili su venac i izviđačku maramu u čast svim veteranima. Vojnici su nas dočekali s osmehom i ogromnim poštovanjem i poslužili nas toplim čajem. Nakon kratkog predaha, nastavili smo dalje ka našem krajnjem odredištu, spomeniku Stratište – prepričala je Lejla Purkar sve ključne momente marša.

Pročitajte još  PRVENSTVO SRBIJE U MMA SPORTU: Šampion stiže iz pančevačke akademije

Kolonu su na Stratištu dočekali predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Narodnog muzeja Pančevo, koji su im ispričali detalje o istorijskim zbivanjima vezanim za nastanak ovog spomen-kompleksa.

I ovde je pesnik Milan Milošević pročitao pesmu napisanu baš ovim povodom, koju možete videti u nastavku:

– Od spomenika do škole smo obezbedili kombi prevoz za sve učesnike putem projekta „Izviđači na 3 eko-baze Pančeva” koji je, putem konkursa iz oblasti ekologije, podržao Grad Pančevo. Mnogobrojni prijatelji i sponzori su pomogli ovu aktivnost i svima im se ovim putem zahvaljujemo. Posebno veliku zahvalnost dugujemo roditeljima naših članova, koji su nam pomagali oko organizacije čitavog memorijala – rekla je Lejla Purkar.

A dok je trajao „Marš sećanja” najmlađima, klincima uzrasta 5-10 godina koji nisu mogli na tako dug put pešaka, uopšte nije bilo dosadno. Oni su u školi igrali izviđačke igre, a pravili su i omiljenog heroja od plastelina.

Nekome je bio divan dan…

Memorijal je svečano zatvoren u nedelju popodne podelom zahvalnica svim učesnicima, sponzorima i prijateljima odreda. Na nove avanture „Crnih roda” definitivno nećemo čekati do sledećeg „Acinog memorijala”.

Ova vredna i kreativna ekipa zanimljive aktivnosti osmišljava i sprovodi u delo na nedeljnom nivou, pa će novih priča iz njihovih redova, kao i uvek, biti na pretek.

Foto: Izviđački odred „Crne rode”, ustupljene fotografije

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: