OBELEŽENA NEDELJA GLUVIH I NAGLUVIH: Na centralnoj proslavi u MOGN Pančevo članovi rezimirali ovogodišnje aktivnosti 

Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih Pančevo (MOGN) jedna je od brojnih organizacija u Srbiji i svetu koje tokom poslednjih sedam dana septembra različitim aktivnostima obeležavaju Međunarodnu nedelja gluvih i nagluvih.

Približno 300 članova sa različitim stepenom oštećenja sluha iz grada Pančeva i opština Kovin, Kovačica, Opovo i Alibunar okupljeno je pod okriljem MOGN Pančevo. Jedan dan u poslednjoj nedelji septembra u toj organizaciji je tradicionalno rezervisan za centralnu proslavu na kojoj se članovi okupljaju da podele brige i probleme, ali i radosti i lepe vesti koje obeležavaju njihovu svakodnevicu.

– Međunarodna nedelja gluvih je prilika da zajedno pokušamo da podignemo svest javnosti o svemu onome što nas muči i što bismo voleli da se poboljša. Svake godine su problemi na koje ukazujemo slični, a to su pre svega diskriminacija, nezaposlenost, ograničene mogućnosti za školovanje gluvih, nedostatak tumača znakovnog jezika i drugi. Spisak je nažalost dug, ali verujemo da ima načina da se stvari poprave. Uz malo dobre volje i razumevanja pomaka sigurno može biti – navela je Zineta Jovanović, predsednica MOGN Pančevo.

Ove godine skromna proslava upriličena je u petak, 29. septembra, a odazvao se veliki broj članova.

– Ovo masovno okupljanje članstva bilo je lepa prilika da zajedno rezimiramo dosadašnje aktivnosti u ovoj godini, ali i da porazgovaramo o planovima koje nameravamo da sprovedemo u delo do kraja godine – rekla je Suzana Belić, sekretar u MOGN Pančevo.

Ona se osvrnula i na sve one koji su pomagali rad organizacije u ovoj godini:

– Želela bih da se zahvalim na finansijskoj podršci Gradu Pančevu i opštinama Kovin, Alibunar i Opovo, odakle dolaze naši članovi i koje nam kontinuirano pružaju finansijsku potporu za realizaciju naših programskih aktivnosti, bez koje apsolutno ne bismo mogli da funkcionišemo. Pored programskih aktivnosti, imali smo i podršku u projektnim aktivnostima. Projekte su nam podržali Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku i Grad Pančevo. Zahvaljujući njima i ove godine imamo prevodilački servis, dve radionice, i mogućnost učešća na festivalima i takmičenjima – poručila je Suzana Belić.

Više o aktivnostima koje su sprovedene u MOGN Pančevo tokom ove godine, kao i o planovima za naredni period pročitajte u odvojenom tekstu.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Tišinom ću ti reći” Udruženja „Pančevački omladinski centar“. Projekat je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: