NAJBOLJI STARINSKI RECEPT: Salčići naših baka nemaju konkurenciju

Salčići, salarice ili salnjaci – kiflice našeg detinjstva, nežne hrskave korice koja se topi u ustima, dok pekmez iz sredine stvara novu melodiju u simfoniji ukusa – jedan su od najpopularnijih kolača sa kraja 20. veka bez kojih se gotovo nije mogao završiti nedeljni ručak.

Danas sa vama delimo originalni starinski recept za salčiće od kojih nema ukusnijih i boljih. Isprobajte baš ovaj recept za salčiće i proverite zašto naše bake nisu imale premca kada je reč u pripremi ukusnih đakonija poput ove. 

Sastojci:

  • 800 g brašna
  • 2 kašike sirćeta
  • 2 žumanceta
  • prstohvat soli
  • 500 g sala
  • 1 šaka brašna

Postupak:

Zamesiti testo od 800 g brašna, sirćeta, žumanaca i malo soli. Testo podeliti na 4 dela. Salo samleti na mašini za meso i učiniti ga sa šakom brašna. Premazivati salom 3 jufke, pa ređati jednu preko druge, zatim pokriti preostalom jufkom bez premazivanja.

Razviti testo i presavijati njegove strane ka sredini. Ostaviti ga da odstoji 15 minuta. Ovaj postupak ponoviti tri puta. Četvrti put razviti testo tako da bude debljine jednog prsta i iseći na kocke. Na svaku staviti pekmez, slatko, ili sir, po želji.

Svaku kocku presaviti kao knjigu i peći. Ukoliko su salčići slatki, posuti ih šećerom u prahu dok su vrući.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: