SA PSIHOLOGOM NA TI: Koliko dugo treba ići na psihoterapiju da bi se rešio problem?

Na našem portalu radi besplatno Onlajn savetovalište za mlade „Moje mesto” u okviru rubrike „Sa psihologom na ti”. Mladi uzrasta od 15 do 30 godina koji žive na teritoriji grada Pančeva imaju priliku da, putem kontakt-forme, postave pitanje psihologu – psihoterapeutu i da odgovor dobiju na svoj mejl.

Projekat Savetovalište za mlade „Moje mesto” realizuje Grad Pančevo, a finansiralo ga je Ministarstvo omladine i sporta. Partneri na projektu su Udruženje „Psihogeneza”, Dom omladine Pančevo, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin i Udruženje „Pančevački omladinski centar”, koje je osnivač portala „Zdravo Pančevo”.  Osim seansi uživo koje se održavaju u Domu omladine četiri dana u nedelji, dostupno je i onlajn savetovalište, gde  na pitanja mladih odgovara Jadranka Grujičić Đurić, psiholog i psihoterapeut iz Centra za edukaciju i lični razvoj „Psihogeneza”.

Pročitajte još  VOZAČI I PUTNICI, PAŽNJA: Ulica oslobođenja u Pančevu ZATVARA SE za saobraćaj ovog vikenda

Evo jednog od brojnih pitanja koja su do sada stigla u naše savetovalište. Ukoliko se pronađete u njemu, tu je i odgovor psihologa. (Podaci u pitanju su izmenjeni da bi se zaštitila privatnost)

Pitanje

Poštovana, imam 29 godina i već 2 godine unazad imam problem sa anksioznošću. Pokušavala sam sama da se izborim sa svojim problemom, čitajući knjige i slušajući različite savete, ali nikada nisam uspela do kraja. Jednom sam otišla kod psihijatra i na osnovu petnaestominutnog razgovora prepisani su mi lekovi koje nisam pila. Želela bih da se nekom obratim za pomoć, pa me interesuje koliko često i koliko dugo je neophodno ići na psihoterapiju kako bi se problem do kraja rešio?

Pročitajte još  IDVOR: Održan 14. naučno-edukativni kamp „Mihajo Idvorski Pupin”, evo čiji su radovi nagrađeni

Unapred hvala, Sanja

Odgovor psihologa

Draga Sanja, anksioznost je vrlo čest problem u savremenoj svakodnevnici i ne štedi nijednu uzrasnu grupu. Iz vašeg pitanja ne dobijam dovoljno informacija o vašem trenutnom stanju.

Bilo bi korisno kada bih znala za šta je anksioznost vezana, koje simptome imate, kako prepoznajete anksioznost, kada se javlja, da li postoje trenuci, dani kada je nema i sl.

S obzirom na to da ste bili kod lekara i odbili farmakoterapiju moj savet je da pokušate sa psihoterapijom. Ono što morate imati u vidu je da je psihoterapija proces i da zahteva kontinuirane posete psihoterapeutu, uglavnom jednom nedeljno, u početku.

Pročitajte još  RASPISAN KONKURS „ZAJEDNICI ZAJEDNO“: NIS izdvojio 144,5 miliona dinara za projekte „zelene“ energije

U zavisnosti od simptoma koje imate, trajanja, intenziteta anksioznosti zavisi i dužina lečenja. U blažim slučajevima, kada je u pitanju situaciona anksioznost uglavnom bude dovoljno oko tri meseca psihoterapije, dok u težim slučajevima klijent može dolaziti na psihoterapiju do godinu dana, ponekad i duže. U ovim slučajevima je farmakoterapija je poželjna.

Takođe, važno je napomenuti da je svaki klijent individua za sebe, kao i problem sa kojim se trenutno bori, te je i tok lečenja individualan. Najbolje bi bilo da zakažete konsultaciju sa terapeutom i iznesete svoj problem, kako biste dobili detaljnije informacije.

Pitanje psihologu možete postaviti OVDE.

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: