IZVIĐAČI: Deca i mladi učili o orijentaciji i prvoj pomaći, a idućeg vikenda sledi MASKENBAL

Orijentacija na karti i u prirodi, „prolazak kroz minsko polje”, pravljenje koferčeta za prvu pomoć i osnovna pravila prve pomoći teme su kojima su se bavili deca i mladi u subotu, 21. oktobra, u Osnovnoj školi „Miroslav Mika Antić”.

Sve ove aktivnosti odvijale su se u okviru dve od ukupno sedam besplatnih radionica koje tokom oktobra i novembra realizuje Odred izviđača „Crne rode” iz Pančeva. Dve radionice su već održane, a sada su na red došle treća i četvrta.

– Učesnici su bili podeljeni u dve grupe. Jedna grupa se detaljno upoznala sa pravilima prve pomoći. Svako je napravio svoje koferče koje će kod kuće ulepšati i donositi ga na naredne sastanke. Polaznici su učili reanimaciju i detaljan pregled povređenog. Druga grupa se bavila orijentacijom na karti i u prirodi. Učili su delove busole i kako se ona koristi, te kako se određuje sever. Najvažnije detalje zalepili su u svoje priručnike – rekla je Lejla Purkar, starešina odreda „Crne rode”.

Polaznicima je posebno privukao pažnju znak u obliku kruga sa tačkom u sredini.

Niko nije znao šta on znači, ali su „Crne rode” deci i mladima otkrile tajnu. Ovaj znak znači „otišli smo/otišao sam/otišla sam”. Kako nam je rekla Lejla Purkar, baš taj znak se nalazi na nadgrobnom spomeniku Roberta Badena Pauela, osnivača Svetskog izviđačkog pokreta.

Deca su u pauzama igrala izviđačke igre, a grupe su se kasnije zamenile tako da su svi učesnici tokom ovog druženja prošli kroz obe radionice. Anđela Goja je vodila radionicu prve pomoći, dok je radionicu orijentacije /topografije vodila Dunja Stojanović.

Naredna, peta radionica je trebalo da se održi iduće subote, 28. oktobra, ali je ona pomerena iz tehničkih razloga, a novi datum biće naknadno saopšten.

No „Crne rode” neće sedeti skrštenih ruku: već u nedelju, 29. oktobra, organizovaće tradicionalni maskenbal „U inat vešticama“. Ovaj maskenbal održava se po treći put, a ovog puta je tema omiljeni lik iz filma (poletarci mogu da budu likovi iz crtanog filma).

Deca će se okupiti u „Mikinoj” školi, a događaj će trajati od 17 do 20 sati. Učesnici treba da donesu jedan litar negaziranog soka, grickalice po želji, 5 plastičnih čaša i vlažne maramice.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: