HUMANOST NA DELU: „Ognjište” renoviralo kuću za petoro dece iz Vladimirovca koja su ostala bez roditelja

Sećate li se tragične priče o petoro dece iz porodice Mijajlević iz Vladimirovca kod Alibunara? Sigurno ste u medijima čitali da su braća i sestre Tijana, Tamara, Marko, Miloš i Mihajlo, za samo godinu i po dana ostali bez majke, oca i bake.

Kao da takva sudbina nije sama po sebi nepodnošljiva, ovo petoro mališana imalo je još jedan veliki problem.

Kuća u kojoj su živeli bila je stara čitav vek. Krov je prokišnjavao, a instalacije su bile dotrajale, te je boravak u tom prostoru bio nebezbedan, nezdrav i gotovo nemoguć.

Nakon priloga o teškom životu ove dece emitovanog letos na RTS-u i apela profesora pančevačke Gimnazije Janka Markovića da im se pomogne, ovom pozivu prvi su se, kako to uglavnom i biva, odazvali članovi udruženja „Ognjište” iz Pančeva.

Oni su za kratko vreme okupili dobre ljude i vredne majstore kako bi renovirali ovu staru kuću.

I posle mnogo uloženog truda i rada, akcija je uspela! Nakon tri meseca, porodica Mijajlević uselila se u nov, renoviran prostor, koji na prethodni liči samo po lokaciji na kojoj se nalazi.

– Zahvaljujući donacijama iz Amerike, Kanade, Nemačke… kao i prilozima članova Udruženja, pristupilo se izvođenju radova. Prvo je kompletno zamenjena dotrajala elektroinstalacija. Urađena je sanacija krova, postavljena je nova građa i zamenjen crep. Izbetonirani su podovi i prilaz kući, postavljeni su keramika i laminat, obavljeni su gipsarski radovi u celoj kući. Ugrađena je nova PVC stolarija i kupljen nov nameštaj za celu kuću. Opština Alibunar je obezbedila potrebnu mehanizaciju za čišćenje dvorišta i odnošenje šuta. U priču su se uključili i pojedini preduzetnici iz Pančeva, Banatskog Novog Sela i Vladimirovca, koji su svojim robnim donacijama pomogli ovu akciju – rekao je Slavko Radojčić, osnivač i predsednik udruženja „Ognište”.

On je prokomentarisao da nema reči kojima bi se zahvalio svima koji su se uključili u akciju.

– Preveliki rizik sam preuzeo na sebe i Udruženje kada sam objavio da će „Ognjište” pomoći ovoj deci. Ipak, verovao sam u dobre ljude i bio sam siguran da ćemo zajedno sve ovo završiti kako valja. Da nemam veru u ljude, ne bih se ni bavio ovim poslom. Hvala svima do neba, kako mojim prijateljima i saradnicima, tako i svim majstorima i donatorima!

Kliknite na sliku da uveličate i pogledate galeriju:

Tamara i Tijana ne kriju oduševljenje i zahvalnost za sve što je urađeno za njih i njihova tri brata.

– Nisam očekivala da će se srediti cela kuća i da će sve biti novo i lepo. Najviše mi se sviđaju sestrina i moja soba. Sada u njoj imamo mnogo bolje uslove za učenje i odmor – kaže Tamara, inače učenica Gimnazije u Pančevu.

Predsednica Opštine Alibunar Zorana Bratić obećala je da će ta opština i dalje biti tu za Mijajloviće.

Deci će biti obezbeđene mesečne karte, kao i ogrev za predstojeću zimu.

Udruženje „Ognjište” nastavlja sa svojim aktivnostima, pa je tako ovih dana uplaćeno i 100.000 dinara za malu Vanju Malović, devojčicu koja boluje od spinalne mišićne atrofije. U planu je niz akcija o kojima će, kažu u „Ognjištu” javnost biti blagovremeno obaveštena.

Ukoliko želite da pomognete rad Udruženja, svoje novčane priloge možete uplatiti na račun: 340-11024157-94, pri Erste banci. Takođe, rad i akcije Udruženja možete pratiti na Fejsbuk stranici Udruženje dobrih ljudi „Ognjište”, na Instagram stranici udruzenje_ognjiste_pancevo ili na sajtu www.udruzenjeognjiste.org.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

One thought on “HUMANOST NA DELU: „Ognjište” renoviralo kuću za petoro dece iz Vladimirovca koja su ostala bez roditelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *