FITOTERAPEUT PREPORUČUJE: Napravite sami mast za ožiljke

Za negu ožiljaka može se napraviti mast od gaveza, kantariona i nevena, koju preporučuje travarka Milena Marić na svojoj Fejsbuk stranici „Bunar zdravlja”.

Istopite 200 g domaće svinjske masti i u to dodajte po 10 g od svake biljke koju ste prethodno dobro usitnili. Grejte (nemojte pržiti) na tihoj vatri uz stalno mešanje sve dok se ne izdvoji pena na površini. Penu skinite, a mast poklopite i ostavite do odstoji sledećeg dana.

Sutradan ponovo zagrejte uz mešanje i procedite kroz gazu.

Dok je još toplo dodajte i komadić (20-30 grama) pčelinjeg voska. Možete staviti i par kapi etarskog ulja od lavande, da biste poboljšali dejstvo i dobili lep miris.

Neven, foto: Pixabay

Ovako pripremljena mast je potpuno prirodna i može se mazati više puta dnevno u tankom sloju. Posle 2-3 meseca ćete svakako primetiti razliku, ali nastavite sa mazanjem do potpunog uklanjanja ožiljaka.

Takođe, možete piti čaj od mešavine jednakih količina biljaka: kantarion, neven i hajdučka trava. Višestruko je lekovit, a posebno dobar za regeneraciju kože.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: