PONOS GRADA: Dvoje Pančevaca izabrano za omladinske delegate Srbije u Ujedinjenim nacijama

Za omladinske delegate Srbije u Ujedinjenim nacijama na ovogodišnjem konkursu izabrane su dve mlade osobe i obe su iz Pančeva. To su Tamara Stojković (22), koja studira međunarodne odnose na Fakultetu političkih nauka i Ivan Filip Kovačević (20), student menadžmenta na Ekonomskom fakultetu.

Oni su se danas u Gradskoj upravi najpre sastali sa gradonačelnikom Aleksandrom Stevanovićem i drugim pojedincima iz lokalne samouprave, a nakon toga i sa predstavnicima Kancelarije za mlade i omladinskog sektora.

– Tamara i Ivan su veoma mladi, ali imaju veliki cilj: da nas sledeće nedelje u što boljem svetlu predstave u Njujorku na Generalnoj sednici Ujedinjenih nacija, gde će imati priliku da iznesu stavove mladih u Srbiji. Zbog toga smo na sastanak sa njima pozvali mlade odbornike skupštine grada i najbolje studente sa teritorije Pančeva u ovoj godini. Sa nama je bio i narodni poslanik Marko Mladenović tako da je i ovo pokazatelj da su mladi uključeni i aktivno učestvuju u odlučivanju na teritoriji grada Pančeva – rekla je Jovana Radonjin, koordinatorka Kancelarije za mlade Grada Pančeva.

Konkurs za izbor delegata Srbije u UN deo je projekta koji Udruženje za Ujedinjene nacije u našoj državi realizuje već šest godina, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva omladine i sporta i drugih partnera. Srbija je jedna od svega četrdesetak država članica Ujedinjenih nacija koje realizuju ovakav projekat, od ukupno 193 zemlje koliko ih trenutno ima u članstvu UN.

O svojim motivima da se prijavi na ovaj konkurs nešto više je rekla Tamara Stojković.

– Oduvek me je zanimala diplomatija, kao i politika generalno. Biti omladinski delegat Srbije u Ujedinjenim nacijama predstavlja najviši nivo na kome se mladi mogu aktivirati i predstavljati svoju zemlju. Upravo to je spoj svega onoga što mene interesuje i što mi je važno: diplomatije, ljubavi prema svojoj zemlji i predstavljanja stavova i ideja koje zastupam. Privilegija je biti glas mladih i boriti se za naša pitanja na tako visokom nivou u međunarodnoj zajednici.

Tamara i Ivan su za delegate izabrani 12. avgusta, a već za nekoliko dana ih očekuje značajan nastup na Generalnoj skupštini UN. Oni uveliko pripremaju svoj govor i veoma dobro su shvatili važnost tog zadatka.

– Trudili smo se da u svom govoru obuhvatimo potrebe mladih iz cele Srbije, pa smo se prethodno postarali za to da direktno od mladih čujemo koji su to univerzalni i pojedinačni izazovi s kojima se oni susreću. Osim sa mladima iz Pančeva, razgovarali smo i sa vršnjacima širom Srbije. Posetili smo najrazvijenije gradove u našoj državi kako bismo imali reprezentativan uzorak i kako bi smo znali koga i šta predstavljamo – rekla je Tamara Stojković.

Ona je precizirala da su ona i njen kolega od mladih želeli da čuju na kom su nivou omladinske politike u Pančevu, kako se oni angažuju u svojoj zajednici, na koji način doprinose, kako se bore za svoja prava i pitanja i koji su izazovi s kojima se oni susreću u svom delovanju.

– Danas smo imali i veoma produktivnu diskusiju sa gradonačelnikom Aleksandrom Stevanovićem i sa drugim predstavnicima Grada. Načeli smo temu o mogućoj budućoj saradnji. Slučajno smo i Ivan i ja iz Pančeva i bilo bi nam zadovoljstvo da upravo ovde sprovedemo neki projekat kako bismo doprineli omladini u Pančevu i ciljevima za koje se zalažemo kao omladinski delegati – dodala je Stojković.

Gradonačelnik je Pančevcima poželeo uspeh na Generalnoj skupštini u Njujorku iduće nedelje.

– Drago mi je što će baš Tamara i Ivan predstavljati Srbiju sledećeg četvrtka na Generalnoj skupštini UN. Od svih kandidata koji su se prijavili na konkurs, činjenica da oba koja su odabrana dolaze iz Pančeva jeste na ponos i nama i našem gradu. Za državu Srbiju je od izuzetnog značaja da budemo tamo u trenutku kada mali broj država u svetu ima predstavnike omladine u Ujedinjenim nacijama. Podsticanje uključivanja mladih u državnu omladinsku politiku i preuzimanje društvenih obaveza je veoma važno, jer mladi jesu naša budućnost i sve što radimo zbog njih – rekao je Aleksandar Stevanović po završetku sastanka.

I dvadesetogodišnji Ivan Filip Kovačević otkrio šta je njega podstaklo da se prijavi za ovaj konkurs.

– Srbija je jedna od nevelikog broja zemalja koja ima program omladinskih delegata u Ujedinjenim nacijama i smatrao sam da mogu da doprinesem da se glas naše omladine čuje na najvišem, svetskom nivou u Njujorku. Dužnost smo preuzeli 12. avgusta i u međuvremenu smo posetili veći broj gradova u Srbiji kako bismo od mladih čuli što više o njihovoj situaciji i o izazovima s kojima se susreću, upravo da bismo ih što bolje predstavili u Ujedinjenim nacijama. Fokusirali smo se na pitanja koja su vezana za mlade, za omladinsku politiku i za njihove izazove u životu, za volontiranje i za njihov aktivistički rad i mislim da smo sklopili jednu sveobuhvatnu sliku o životu mladih u Srbiji – rekao je Kovačević.

Sa omladinskim delegatima se danas sastala i Marija Jević, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i omladinu.

– Došla sam do nekih istraživanja koja govore o tome da, u odnosu na broj stanovnika, u Pančevu žive najobrazovaniji ljudi u Srbiji. Po Mensi, u Pančevu su pak i najinteligentiji ljudi, pa onda i ne treba da čudi činjenica da će dvoje mladih upravo iz Pančeva predstavljati Srbiju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Rekla bih da je Pančevo važno za celu Srbiju u ovom momentu, jer mi zaista imamo čime da se pohvalimo. Mi kao Grad radimo na razvoju saradnje i produbljivanju komunikacije sa omladinskim sektorom. Jako nam je važno da učestvujemo životu i radu mladih, da im pomognemo, da ih podstaknemo, motivišemo, da dođemo do njih, da ih pronađemo i probudimo, kako bi se oni aktivirali jer su mladi najvažniji u svakom društvu pa i u našem – rekla je Marija Jević.

Dvoje mladih iz Pančeva u Njujork lete sledeće nedelje.

– Govorićemo idućeg četvrtka na Generalnoj skupštini UN na temu mladih. Predstavićemo situaciju mladih u Srbiji, politiku koja se u Srbiji vodi prema mladima i predložićemo Ujedinjenim nacijama nešto što mogu da urade iz perspektive mladih u Srbiji – najavio je Ivan Filip Kovačević.

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *