DRUŽENJE U PRIRODI: „Crne rode” obeležile Dan planete zemlje i učestvovale na ČNOT-u

Dan planete Zemlje, 22. april, za izviđače iz odreda „Crne rode” bio je prilika za novu avanturu i lepo druženje sa učenicima nižih razreda Osnovne škole „Miroslav Mika Antić” iz Pančeva.

– Hteli smo deci da približimo lepote boravka u prirodi. Pokazali smo im šator, vreću za spavanje, pričali im o orijentaciji u prirodi… Posebnu pažnju smo posvetili karti i busoli koju su mogli da „isprobaju”. Pokazali smo im signalizaciju, ispričali im kako su se nekada prenosile poruke i dočarali im kako izgleda SOS poziv u pomoć. Impovizovali smo vatru da vide kako kuvamo čaj i ručak u kotliću… Najviše su ih zanimali čvorovi čija je primena u životu od velikog značaja. Naučili smo kako se vezuje skraćivaljka, vatrogasni čvor, mrtvi čvor, ambulantni čvor, lisice… Bez torbe prve pomoći i osnovne obuke izviđači ne kreću na put, pa je i sada to bila nezaobilazna tema. Malo smo se igrali sa kanapom, štulama i izviđačkim skijama i za kraj smo deci preneli važnu poruku i načelo izviđača: da prostor u prirodi gde boravimo uvek treba da ostavimo čistijim nego što smo ga zatekli – ispričala je Lejla Purkar, starešina odreda.

Pročitajte još  IZDVOJENA ODELJENJA MUZIČKE ŠKOLE: Uspešni mali tamburaši iz Dolova, Starčeva i Jabuke

A kad smo već kod izviđačkih avantura, treba spomenuti i to da je jedan četvoročlani vod „Crnih roda” pod imenom „Pertlaši” od 19. do 21. aprila učestvovao na takmičenju „Čočetovo noćno orijentaciono takmičenje” (ČNOT) u Rakovici.

– Vod je imao zadatak da pređe sedam tačaka, a svaka od njih nosila je određene izazove kao što su topografija, čvorologija, minsko polje, signalizacija, vuča kanapa…  Takmičenje je organizovao Odred izviđača ‚‚Čoče“, a učestvovalo je mnogo ekipa iz različitih gradova. Bilo je tu čak i ekipa iz Crne Gore. Tokom takmičenja spavali smo u šatorima u Pionirskom gradu u Rakovici. Bilo nam je vrlo zabavno tamo i verovatno ćemo videti „Rode” i sledeće godine na ČNOT-u – podneo je izveštaj o učešću na ovom takmičenju Vukan Vinkić, jedan od četiri člana pančevačke ekipe.

Pročitajte još  POZIV ZA MLADE IZ PANČEVA: Prijavite se za besplatnu školu javnog nastupa, rok 15. maj

Ovog vikenda „Crne rode” organizuju lepo druženje uz gulaš i noćenje u šatorima kod Streljane u Pančevu, a pozvani su svi. Detalje pronađite u zasebnom tekstu OVDE.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: