DOLOVO JE POEZIJA: Održano pesničko veče u Domu kulture

Izvor :
Nikola Radonjin

U sredu 6. marta u dolovačkom Domu kulture upriličeno je pesničko veče. Ovaj susret poeta početak je projekta „Dolovo je poezija” i inicijativa za formiranje novog književnog kluba u ovom južnobanatskom mestu.

Gosti Dolova bili su pesnici iz okolnih mesta. Veče su svojim stihovima otvorili Rade Pantelić i Radmila Slišković iz Beograda. Nakon njih predstavili su se pančevački književnici Nada Ranković, Boris Matijević, Milivoje Jovanović, Ljiljana Ilić, Vladimir Dražić i Stojan Tomić. Krug lepih pisanih reči pretočenih u poeziju, zatvorili su umetnici iz Jabuke Dragan Petković i Milorad Maksimović, koji je svoje stihove kazivao i pevao uz sviranje klavira. Veče su upotpunile učenice muzičke škole Sofija i Višnja Kostić iz Dolova, odsviravši nekoliko kompozicija na tamburicama.

Pročitajte još  RVANJE: Mladi borci Dinama uspešni u Sarajevu i Beogradu

U ime domaćina gostima su se rečima zahvalnosti i svojim stihovima obratili Teodora Radonjin i Nikola Radonjin. Skupu su u svojstvu gosta-domaćina prisustvovali i Dragana Pendić, predsednica KUD-a Banatski vez, Katica Smiljković, predsednica udruženja žena „Dolovke”, slikar Živko Novković, te Đorđe Stajić, vinar i vlasnik stare banatske kuće, koji je svoju svestranost prikazao odsviravši nekoliko kompozicija na usnoj harmonici. Svi oni podržavaju i rado se priključuju svakom vidu kulturnog i umetničkog stvaralaštva u svom mestu, a obećali su da će, kako pojedinačno, tako i sa svojim udruženjima i dalje biti tu za ovakva i slična dešavanja.

Pročitajte još  U KULTURNOM CENTRU 20. APRILA: Koncertna promocija albuma „Neka druga” Aleksandre Bijelić

Nikola Radonjin predstavio je prisutnima planove za budući pesnički rad u Dolovu. U planu je formiranje književnog kluba, u kojem će biti dobrodošli svi ljubitelji pisane reči. Poseban osvrt bio je na projektu „Dolovo je poezija”, čija je realizacija počela upravo ovim susretom poeta, a završiće se književnom kolonijom, koja će biti upriličena u Dolovu u subotu, 27. aprila.

Projekat „Dolovo je poezija” podržala je Lokalna fondacija Pančevo kroz program „Ideje koje pokreću promene”. U projektu će pored odraslih pesnika biti uključeni i osnovci, sa kojima će u narednom periodu biti realizovan niz radionica o čitanju i pisanju. Budući pesnici mališani i već afirmisani pisci družiće se zajedno u Dolovu na već pomenutoj koloniji, a produkt svega toga biće štampani zbornik pesama u koji će ući svi radovi nastali sa ovih pesničkih druženja.

Pročitajte još  PANČEVO: Muzička škola nakon radova skoro pa neprepoznatljiva

Organizatori pozivaju sve ljubitelje pisane reči da im se pridruže u predstojećim akcijama, a obećavaju dobro druženje uz pesmu, muziku, štrudle i ostale đakonije i da se uvere da je Dolovo zaista čista poezija.

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: