DAN MLADIH: Tribina o ZAMKAMA NOĆNOG ŽIVOTA i dva koncerta ovog vikenda

dan mladih
Foto: © Canva Pro

Međunarodni dan mladih, 12. avgust, biće u Pančevu obeležen dvodnevnim programom koji će biti organizovan u petak i subotu, 12. i 13. avgusta, u večernjim satima u bašti Doma omladine. Organizatori obeležavanja ovog važnog datuma su Dom omladine i Kancelarija za mlade Grada Pančeva.

Za prvo veče, u petak, 12. avgusta, planiran je besplatan koncert benda „Stereo banana”. Svirka počinje u 21 sat.

– Nastavljamo sa tradicijom. „Stereo banana” je u Pančevu rado viđen dvojac iz Niša, sa sjajnom energijom. Oni 12. avgusta u bašti Doma omladine promovišu svoj novi album „Niške strasti” i donose sveže teme uz svoje stare hitove. Domaća podrška će im biti „Hip hop radionica”, mladi autori koji već pet godina stvaraju pod okriljem Doma omladine Pančevo, uz mentorstvo Zorana Stefanova Kize iz benda „Iskaz” – navodi se u saopštenju Doma omladine.

U subotu, od 20.30, u bašti Doma omladine održaće se panel-diskusija sa izuzetno zanimljivom i važnom temom namenjenom mladima. Na skupu će govoriti predstavnici organizacije „Re Generacija”, koja se bavi edukacijom, istraživanjima i drugim pitanjima koja se tiču problema droga u Srbiji.

– Tema panela je bezbednost u noćnom životu i to ne samo kada je reč o upotrebi psihoaktivnih supstanci, već i u daleko širem smislu. Noćni život zapravo počinje pre same žurke i traje mnogo nakon što se žurka završi. Naše iskustvo je pokazalo da mladi neretko imaju ili pogrešnu sliku o rizicima, ili ih uopšte ni ne percipiraju, tako da ćemo pored priče o psihoaktivnim supstancama i smanjenju štete pričati i o prevenciji toplotnog udara, očuvanju sluha, hidrataciji, odmoru, mentalnom i seksualnom zdravlju, ali i interakciji sa drugim ljudima, i reagovanju u kriznim situacijama. Nakon panela, otvorili bismo pitanja za publiku, a razgovor nastavili uz info-pult. Zamišljeno je da panel traje oko sat i po vremena – rekla je Daniela Poljak, urednica programa u Domu omladine.

Ona je pozvala sve mlade ljude da dođu na ovaj edukativni skup, jer je veoma bitno da nauče kako da budu bezbedniji u toku noćnog provoda, kako da reaguju kada je reč o psihoaktivnim supstancama, spajkingu ili nasilju ili pak kako da pomognu nekome kome je loše.

– Pored provoda, bitno je da zdravlje i bezbednost takođe budu na visokom nivou kako pre i tokom, tako i nakon samog izlaska. Na panelu ćemo uz predstavnike i predstavnice „Re Generacije” imati priliku da popričamo o programima smanjenja štete pri upotrebi psihoaktivnih supstanci, prevenciji i reakciji na rodno zasnovano nasilje, kao i o tome kako da mladi adekvatno odreaguju ukoliko se sretnu sa zdravstvenim, socijalnim i/ili pravnim rizicima tokom ili nakon izlaska – rekla je Poljak.

Kako je najavila, učesnici panela će na info-pultu „ReGeneracije” moći da uzmu flajere sa informacijama o psihoaktivnim supstancama, prevenciji toplotnog udara, HIV-u, sidi, kao i „party pack”-ove uz vodič za bezbedniji klabing.

Nakon panela planirana je žurka uz di-džej Zminitu.

dj zminita anita dakić dan mladih
DJ Zminita

Međunarodni dan mladih je prvi put u svetu obeležen 2000, a zamišljen je kao dan kada je pažnja usmerena na probleme mladih širom planete. U Srbiji se obeležava od 2007. godine, kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta.

Prema procenama Ujedinjenih nacija polovina svetske populacije je mlađa od 25 godina. Ona se suočava sa mnogim nejednakostima i nepravdama. I u Srbiji se položaj mladih ocenjuje kao težak. Dovoljno je reći da je njih čak oko 250.000 bez posla, a to svakako nije jedini problem s kojim se oni susreću.

Poziv na događaj u Domu omladine pogledajte OVDE.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *