AKO IMATE OD 15 DO 25: Besplatna obuka za mlade koji žele da izveštavaju o svojoj lokalnoj zajednici

Ako imate od 15 do 25 godina i zanimaju vas novinarstvo, medijsko izveštavanje, kao i rad na terenu i želite da izveštavate o svojoj lokalnoj zajednici, onda je verovatno prava stvar za vas besplatan konkurs za obuku iz te oblasti koji je raspisao Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan. Poziv je otvoren u sklopu međunarodnog projekta YoCoJoin.

Obuka će predstavljati tromesečni proces, u okviru kojeg će biti obrađene teme kao što su:

  • uvod u novinarstvo i medijsku etiku;
  • šta je novinarstvo zajednice;
  • medijska pismenost u proizvodnji medijskih sadržaja; razumevanje medijskih izvora i pristrasnosti u izveštavanju, izveštavanje o zajednici;
  • video i multimedijalno izveštavanje;
  • veštine intervjuisanja.

– Obuka obuhvata dvodnevni trening u Beogradu, o čemu će mladi biti obavešteni nakon selekcije. Nakon početnog treninga, kreće faza online i offline sastanaka tokom tri naredna meseca. Svaki sastanak baviće se određenom temom, a biće to i prilika za učenje i razmenu sa trenerima i vršnjacima – navodi se u saopštenju organizatora.

Pročitajte još  INTERVJU – MARKO MILANOVIĆ: Pančevački vitez crno-bele table i plavog stola

Mladi će sa trenerima/mentorima raditi i na proizvodnji medijskog sadržaja koji će biti praktični zadatak obuke.

Nekoliko najangažovanijih mladih reportera ili reporterki iz zajednice biće uključeno u drugu fazu, koja podrazumeva dalju obuku i rad sa mentorima. Nagrada će biti mentorski proces kroz rad čime će mladi reporteri steći znanje kroz praktičan rad.

– Svaki od medijskih sadržaja koji nastanu u drugoj fazi rada, a koji su proizvedeni u skladu sa standardima Instituta za medije i različitosti – Zapadni Balkan biće nagrađeni honorarom, a sadržaji će se objavljivati na MLADI sajtu i potencijalno drugim platformama, kao što su omladinski i/ili lokalni mediji – piše u saopštenju.

Pročitajte još  INTERVJU – MARKO MILANOVIĆ: Pančevački vitez crno-bele table i plavog stola

Kako bi se mladi prijavili, neophodno je da pošalju motivaciono pismo u Word ilI PDF formatu u kome će navesti:

  • svoje prethodno znanje ili iskustvo u novinarstvu ili izveštavanju o svojoj lokalnoj zajednici (ne morate da imate novinarsko iskustvo, možda ste koristili svoje društvene platforme za izveštavanje o zajednici)
  • svoje interesovanje, želju i motivaciju zašto želite da budete mladi/a reporter/ka u svojoj zajednici, kao i iz kog mesta/grada dolazite

Rok za prijave je otvoren do 15. februara 2024. godine do 23.59, a motivaciono pismo treba da se dostavlji na mejl aleksandar@media-diversity.org sa naznakom Prijava za mlade reportere/ke.

Za sva pitanja i nedoumice, možete se obratiti Aleksandru Đokiću, na mejl aleksandar@media-diversity.org.

Pročitajte još  INTERVJU – MARKO MILANOVIĆ: Pančevački vitez crno-bele table i plavog stola

Odabrani mladi/e biće obavešteni o ishodu selekcije do srede, 28. februara. Sve informacije o konkursu za učešće na obuci dostupne su na sajtu MLADI.

Ovu aktivnost Insitut za medije i različitosti – Zapadni Balkan sprovodi u okviru projekta YoCoJoin čiji je vodeći partner Omroep Tilburg iz Holandije, zajedno sa partnerima iz Zavod Časoris iz Slovenije, SideStreetMalta iz Malte, Dublin Inquirer iz Irske, Media Diversity Institute iz Belgije i Nyugat Media iz Mađarske. Projekat sufinansira Evropska unija.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: