PANČEVO: Održano predavanje ginekologa namenjeno gluvim i nagluvim ženama

Predavanje na temu prevencije i zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja namenjeno gluvim i nagluvim osobama održano je u ponedeljak, 7. oktobra, u prostorijama Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Pančevo.

Predavanje je održala dr Nataša Stankov, specijalista ginekologije i akušerstva, a njeno izlaganje, kao i interaktivni razgovor koji je potom usledio, prevodila je na znakovni jezik i obratno tumač Suzana Belić, sekretarka u MOGN Pančevo.

– Predavanju je prisustvovalo 11 gluvih žena, koje su još ranije izrazile interesovanje za ovakav vid radionice. Doktorka Stankov govorila je o nekoliko važnih tema: važnost redovnih preventivnih pregleda, zarazne bolesti u ginekologiji, seksualno zdravlje i šta nam donose godine, samopregled dojki i važnost tog postupka. Između svakog segmenta članice su postavljale pitanja, a doktorka se potrudila da na svako detaljno i jasno odgovori. Za svaku pohvalu je njeno strpljenje i zalaganje da otkloni sve nedoumice i da svim ženama pruži celovite informacije. Po završenom predavanju nastavljen je neformalan razgovor uz posluženje – opisala je Suzana Belić ovu važnu aktivnost za članice MOGN Pančevo.

Pročitajte još  SKORENOVAC: U subotu 16. „Dani mađarske kuhinje”

Ovo predavanje realizovano je u okviru programa koji Organizacija za podršku ženama sa invaliditetom „Iz kruga – Vojvodina” iz Novog Sada i Kancelarija Populacionog fonda Ujedinjenih nacija u Srbiji sprovode širom naše države u saradnji sa lokalnim relevantnim telima, organizacijama osoba sa invaliditetom i njihovim aktivistkinjama.

– Aktivnosti usmerene na proširivanje znanja gluvih i nagluvih žena o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i rodno zasnovanom nasilju su neophodne, jer su takve informacije namenjene ovoj ciljnoj grupi oskudne i nedostupne u pristupačnim formatima i žene sa invaliditetom se redovno suočavaju sa diskriminacijom u sistemima zaštite. Mnoge institucije i usluge zaštite su informacijski, komunikacijski i arhitektonski nepristupačne, postoje široko rasprostranjene predrasude o partnerstvu, trudnoći, porođaju, majčinstvu žena sa invaliditetom, baš kao i o tome da žene sa invaliditetom nisu izložene rodno zasnovanom nasilju – ističu iz organizacije „Iz kruga – Vojvodina”

Pročitajte još  SKORENOVAC: U subotu 16. „Dani mađarske kuhinje”

Cilj ovog edukativnog događaja je bio da se žene sa invaliditetom iz zajednice gluvih informišu o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima i rodno zasnovanom nasilju, te da se osnaže da donose informisane odluke o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju i da zahtevaju dostupne, pristupačne, prihvatljive usluge zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja, kao i zaštite od nasilja.

Učesnice su radionicu okarakterisale kao zanimljivu, istakavši da su nešto novo naučile i saznale sve što ih je zanimalo.

Pročitajte još  SKORENOVAC: U subotu 16. „Dani mađarske kuhinje”

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Tišinom ću ti reći” Udruženja „Pančevački omladinski centar“. Projekat je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: