PANČEVO: Održana konferencija povodom završetka projekta za unapređenje kvaliteta vazduha

Uspešan završetak projekta „Mere za unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu“, bio je povod završne konferencije koja je u četvrtak, 17. oktobra, održana u prostorijama Gradske uprave. Ovaj projekat odnosio se na set mera koje su u proteklom periodu sprovedene kako bi se kvalitet vazduha popravio u domenu kontrole ambrozije, kao jednog od najvećih alergena današnjice.

Domaćin konferencije bio je Predrag Stojadinov, zamenik gradonačelnika Pančeva, a o sprovedenim aktivnostima govorili su direktni učesnici u sprovođenju projekta: Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, kao i predstavnici Zavoda za javno zdravlje Pančevo i JKP-a „Zelenilo”.

– Pančevo se u prošlosti suočavalo sa brojnim ekološkim izazovima, kao što su industrijska aktivnost, saobraćaj i upravljanje otpadom, ali naša odgovornost kao gradske uprave je da aktivno radimo na rešavanju tih problema i stvaramo zdraviju i bezbedniju životnu sredinu za sve naše sugrađane. Unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu kontrolom ambrozije je od velikog uticaja na zdravlje ljudi, jer polen ambrozije stvara problem koji pogađaju ne samo alergične osobe, već i čitavu zajednicu. Kao odgovorna gradska vlast pojačali smo aktivnosti koje dovode do bolje kontrole ovog rasprostranjenog alegrena i preduzeli smo mere rešavanja sistematično, uz uključivanje svih relevantnih institucija, ali i uz podršku naših sugrađana. Sve ove mere nisu samo politika, već konkretne akcije koje direktno utiču na poboljšanje kvaliteta vazduha u našem gradu, jer samo tako možemo da obezbedimo da Pančevo bude mesto u kom možemo da živimo zdravo i bezbedno –rekao je Stojadinov u pozdravnom obraćanju gostima.

Pročitajte još  Održan sastanak povodom realizacije akcije „Sakupi i uštedi – vredi“

Zahvaljujući ovom projektu koji je realizovao Grad Pančevo u saradnji sa JKP-om „Zelenilo“, omogućena je nabavka savremene opreme za košenje, što je doprinelo boljoj kontroli ambrozije. Ova biljka je uklonjena sa čak 442.539 kvadratnih metara javnih zelenih površina u periodu od juna do septembra ove godine.

– Veoma nam je važno da koncentracije polena ambrozije držimo pod kontrolom i za to postoje dva razloga. Prvi je što polen ambrozije izaziva alergijske reakcije kod velikog broja ljudi, a drugi razlog je što ambrozija spade u prirodne emitere PM čestica. Grad svake godine izdvaja značajna sredstva za uklanjanje ambrozije, ali ovaj projekat nam je pomogao da nabavimo savremeniju opremu za košenje, kao i da informišemo javnosti o ovoj važnoj temi. U okviru projekta održavane su i javne prezentacije i edukacije o tome kako i kada ukloniti ambroziju u domaćinstvu, ali radili smo i promociju putem društvenih mreža, u cilju podizanja svesti naših sugrađana. Ovaj projekat je završen i dao je dobre, očekivane rezultate. Ukoliko posmatramo period od 5 godina ovaj projekat će značajno uticati na dodatno smanjenje koncentracije polena ambrozije u narednim godinama – istakla je Katarina Banjai.

Pročitajte još  Održan sastanak povodom realizacije akcije „Sakupi i uštedi – vredi“

Ženja Marinković, predstavnica JKP-a „Zelenilo“, istakla je da je to preduzeće kroz ovaj projekat dobilo vrednu opremu koja će biti od velikog značaja za borbu protiv ambrozije i u narednim godinama.

– Opremu naravno koristimo i tokom leta i jeseni ove godine. To su dvanaest trimera, odnosno motornih kosa, četiri samohodne kosačice, dve rotacione kosačice i dva maučera. Ovo je oprema koju mi inače koristimo u svom redovnom radu na uklanjanju ambrozije, i ona nam je omogućila da angažujemo veći broj ljudi koji će raditi na mehaničkom uklanjanju na javnim zelenim površinama. Grad Pančevo sprovodi aktivnost uklanjanja ambrozije već preko deset godina, tako da imamo odličnu saradnju i trudimo se da u samom gradu na javnim zelenim površinama ambroziji ne dozvolimo da procveta.

Dr Dubravka Nikolovski iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo je na završnoj konferenciji govorila o monitoringu polena koji Zavod vrši već 15 godina, a rekla je nešto više o štetnosti ambrozije i osobinama ove biljke.

– Ove godine smo radili i kampanju za podizanje svesti o prisustvu ambrozije u našoj sredini. Ambrozija se smatra jednim od najštetnijih alergena i njegovo prisustvo u vazduhu je tokom svih ovih 15 godina u porastu. Postoje dva razloga za to: klimatske promene, odnosno visoke temperature tokom leta, dugi periodi toplotnih talasa, kada se ambrozija, kao izuzetno agresivna, invazivna vrsta, vrlo brzo širi. Drugi razlog je taj što ju je veoma teško iskoreniti. Najlakši način njenog uništavanja jeste čupanje iz korena, ali i redovno košenje, pre nego što procveta. Problem kod ambrozije je i taj što njeno seme može jako dugo da boravi u zemljištu, u periodu i do 50 godina i da ponovo iznikne kada se steknu povoljni uslovi – rekla je dr Dubravka Nikolovski ističući da je izuzetno važno da svi građani, računajući i školsku decu, budu edukovani o ovoj temi.

Pročitajte još  Održan sastanak povodom realizacije akcije „Sakupi i uštedi – vredi“

Ukupna vrednost projekta „Mere za unapređenje kvaliteta vazduha u Pančevu“ iznosi 86.000 dolara, od čega je 50% sufinansirala Evropska unija, dok je preostali deo sredstava uložio Grad Pančevo. Ova akcija je deo projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koji, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom, uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: