U PANČEVU, OD 10. DO 20. OKTOBRA: Festival mentalnog zdravlja odgovara na pitanje zašto se (ne) menjamo

U Pančevu se od 10. do 20. oktobra održava Festival mentalnog zdravlja koji organizuju Zavod za javno zdravlje Pančevo i Udruženje „Pneuma kreativni kolektiv”.

Tema ovogodišnjeg festivala je odnos prema promenama u društvu, a tokom deset dana, kroz različite događaje i aktivnosti učesnici i publika pokušaće da dođu do odgovora na pitanje (i ujedno slogan festivala): „Zašto se (ne) menjamo?”.

U okviru ovogodišnjeg festivala, u Pančevu će se održati ukupno 17 događaja na 9 lokacija u gradu. Učestvovaće 19 ustanova, organizacija i udruženja sa oko 30 predavača, moderatora i drugih učesnika, koji će se predstaviti na predavanjima, radionicama, panelima, tribinama, art terapiji, podkastu i predstavi. Svi događaji su besplatni, a za neke je potrebna prijava.

Pročitajte još  NAJBOLJI DAN U ŽIVOTU: Đaci iz Pančeva posetili fabriku čokolade, degustirali do mile volje, a dobili su i poklone!

Festival je svečano otvoren u četvrtak, 10. oktobra, u Narodnom muzeju, a program je predstavila prim. dr Ljiljana Lazić, specijalista socijalne medicine i direktorka Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

– Festival mentalnog zdravlja i ove godine ističe važnost pristupanja mentalnom zdravlju holistički, uzimajući u obzir činjenicu da čovek može imati odnos prema promenama na individualnom i društvenom planu i da je ovaj odnos recipročan. Razvojne i društvene promene imaju značajan uticaj na mentalno zdravlje pojedinca i društvo u celini, a uticaj razvojnih promena se ne odražava samo na fizički, već i na emocionalni razvoj čoveka – istakla je prim. dr Ljiljana Lazić.

Detaljan program festivala u Pančevu pogledajte u nastavku:

Festival mentalnog zdravlja (FMZ) se održava od 2016. godine, a manifestaciju je pokrenuo Institut za javno zdravlje Vojvodine, kroz glavnu manifestaciju uoči 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja.

Pročitajte još  PANČEVO: Svečano otvoren 52. Ex teatar fest

Ove godine se FMZ održava deveti put u Novom Sadu, treći put u Subotici i Somboru, a drugi put u Zrenjaninu, Kragujevcu i nekoliko gradova Crne Gore i Pančevu.

Cilj festivala je da pokrene važne društvene teme, preispita položaj mentalnog zdravlja u (našem) društvu, kao i da sugrađanima svih generacija ponudi brojne besplatne psihološke i kreativne sadržaje.

Opisi aktivnosti i linkovi za prijave na događaje nalaze se na internet stranicama Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Zavoda za javno zdravlje Pančevo, kao i na Instagram i FB stranicama FMZ Pančevo.

U kreiranju programa Festivala mentalnog zdravlja u Pančevu učestvuju: Udruženje za javno zdravlje Srbije, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović“ Vršac, Crveni krst Pančevo, Gerontološki centar Pančevo, OB Pančevo, ŠOSO „Mara Mandić“ Pančevo, Udruženje obolelih od MMS, SINHRO HUB, Udruženje građana za mentalnu edukaciju „Mozaik“, Udruženje „Socijativa“, „U raljama osećanja“, Pneuma Films, Udruženje „Na pola puta“ , Liquid Turtle miniature art, Milena Radovančev, Narodni Muzej Pančevo, Dom omladine Pančevo, Gradska biblioteka Pančevo, Kulturni centar Pančevo, Lokalna fondacija Pančevo, Muzička škola „Jovan Bandur“ Pančevo, OŠ „Sveti Sava Pančevo“, uz podršku mladih volontera i prijatelja festivala.

Pročitajte još  ZASLUŽENO: Pančevka Dragana Mladenović dobitnica prestižne književne nagrade „Neven”

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: