VELIKI JUBILEJ: Obeležena 80-godišnjica oslobođenja Pančeva od fašizma u Drugom svetskom ratu

Povodom obeležavanja 80-godišnjice oslobođenja Pančeva od fašizma 6. oktobra 1944. godine, predstavnici Gradske uprave grada Pančeva položili su u nedelju vence na spomenik palim borcima Crvene armije na trgu Vasilija Filipoviča Margelova, a zatim su obišli Memorijalni kompleks Stratište, gde je održan i javni čas istorije.

– Danas obeležavamo 6. oktobar, Dan oslobođenja grada Pančeva u Drugom svetskom ratu. Osamdeset godina je prošlo od tog dana, a mi se nalazimo na mestu, gde je tokom četvorogodišnje okupacije 1941. godine, streljano i ubijeno preko deset hiljada ne samo Pančevaca nego i pripadnika različitih naroda, Srba, Jevreja ili Roma. Bežeći i napuštajući u paničnom strahu naš grad, te 1944. godine okupator je spalio svu arhivu i dokumentaciju, tako da mi ni danas na žalost ne znamo imena žrtava niti tačan broj stradalih na ovom mestu. To je samo jedan od zločina koji je nemački okupator činio tokom četvorogodišnje okupacije – rekao je na Stratištu Tigran Kiš, predsednik Skupštine grada Pančeva.

Pročitajte još  PANČEVO: Vodimo vas u obilazak stanova u prvoj završenoj zgradi Weifert City centra

On je podsetio prisutne da je prvi masovni zločin koji je nemački okupator počinio u ovom regionu, bio upravo u Pančevu, u aprilu 1941. godine. Tada je streljano i vešano 36 naših sugrađana na Pravoslavnom groblju u Pančevu, a film o tom nemilom događaju prikazan je sinoć u Narodnom muzeju.

Nakon polaganja venaca na Memorijalnom kompleksu Stratište, polaznici Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ iz Pančeva su sa mentorom Nikolom Koneskim besedili o događajima u vreme Drugog svetskog rata.

– Pored osnovnih činjenica i podataka, želeli smo da prisutnima na današnjem skupu pružimo mogućnost da malo bolje razumeju neke specifične termine koji se odnose na period Drugog svetskog rata i da malo isprovociramo javnost da počne da razmišlja o činjenicama i događajima koji su se desili u to vreme, o kojima inače ne razmišljamo dovoljno. Za đake je najvažnije da razumeju da je lokalna istorija o kojoj danas govorimo sastavni deo njihovog života i da je važna, jer upoznajući svoju lokalnu istoriju, bolje upoznajemo sredinu u kojoj živimo, a samim tim i sebe – rekao je Koneski.

Pročitajte još  NAJBOLJI DAN U ŽIVOTU: Đaci iz Pančeva posetili fabriku čokolade, degustirali do mile volje, a dobili su i poklone!

On je podsetio da je tokom Drugog svetskog rata na Stratištu streljano mnogo ljudi, da se ne zna njihov tačan broj, ali da se pretpostavlja da ih je bilo oko pedeset hiljada. Nakon toga je na tom mestu podignut manji spomenik, da bi se osamdesetih godina izgradio spomen-kompleks kakav i danas poznajemo.

Polaganje venaca povodom 80-godišnjice organizovalo je Udruženja boraca, veterana i ratnih vojnih invalida uz podršku Grada Pančeva, a prisustvovali su predstavnici udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Pančeva, boraca narodnooslobodilačkih ratova grada Pančeva, vojnih penzionera Srbije, 51. mehanizovane brigade i veterani 72. specijalne brigade, udruženje „Da se ne zaborave“, kao i predstavnici Ruskog doma i ambasada.

Pročitajte još  PANČEVO: Održan tradicionalni prijem za porodice s trojkama

Povodom Dana oslobođenja Pančeva u Drugom svetskom ratu, u večernjim satima je u Narodnom muzeju otvorena i izložba pod nazivom „Smrt fašizmu, sloboda narodu: 6. oktobar 1944“, autora Srđana Božovića, višeg kustosa istoričara.

Izložba je zajednički projekat Narodnog muzeja Pančevo, Istorijskog arhiva u Pančevu, Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Slovenska unija“ iz Pančeva i Maketarskog kluba „Dr Vladimir Aleksić“ iz Pančeva.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: