USPEH KAKAV SE NE PAMTI: Pesnik iz Pančeva Uroš Đorović dobio dve najprestižnije književne nagrade za prvu zbirku

Talentovani mladi pesnik iz Pančeva Uroš Đorović (23), postigao je uspeh kakav se retko beleži na književnoj sceni Srbije: u jednoj godini, zapravo u jednom mesecu, dobio je čak dve najprestižnije nagrade i to za svoju prvu zbirku pesama „Uriel”.

Zbirku je objavilo Udruženje književnika i književnih prevodilaca Pančeva, a Uroš je za nju najpre dobio „Brankovu nagradu” Društva književnika Vojvodine i to priznanje uručeno mu je početkom septembra na 19. Međunarodnom novosadskom književnom festivalu. Sada je ova Uroševa zbirka dobila i nagradu „Matićev šal” u Ćupriji!

O tome je bilo reči u subotu, 14. septembra, u dvorani „Apolo” u Pančevu, na promociji Zbornika poezije i kratke proze sa prostora bivše Jugoslavije „Rukopisi 47”, gde je Uroš gostovao kao jedan od autora čiji su radovi objavljeni.

Zanimljivo je da je vest o nagradi „Matićev šal” stigla upravo tokom trajanja festivala, te da je ona Urošu uručena dan uoči promocije zbornika, u petak, 13. septembra.

Pročitajte još  PANČEVO: Otvoren kafić „Zvuci srca”, piće košta onoliko koliko želite da platite, a zaposlene ćete obožavati!

– Uroš Đorović je već nekoliko godina unazad autor čiji se radovi objavljuju u „Rukopisima”, tako smo se i upoznali, a bio je i jedan od učesnika prve književne radionice „Rukopisi” koju smo organizovali u Domu omladine. On je jedan od ljudi koji su odabrani da u zajedničkom izdanju Udruženja književnika i književnih prevodilaca Pančevo i Doma omladine objavi svoju prvu knjigu u ediciji koju zovemo „Najbolja”. U Pančevu imamo mnogo pesnika koji su dobijali najznačajnija književna priznanja, ali retko kad se dešavalo da jedan mladi pesnik u istoj godini dobije dve najznačajnije nagrade za prvu knjigu. Urošu je to pošlo za rukom upravo sa njegovom zbirkom „Uriel” i to je zaista uspeh kakvim retki mogu da se pohvale – istakla je urednica „Rukopisa” Jasmina Topić.

Pročitajte još  ATLETIKA: Dve medalje za pionirku Nikolinu Radovanović iz Pančeva

Uroš Đorović rekao je da je bio iznenađen i počastvovan u oba slučaja kada je dobio nagrade, ali da postoji nešto što je njemu značajnije od samih priznanja:

– Meni je najveća moguća afirmacija bila da je knjiga bila izdata i da se dopala ljudima koji su je pročitali. Drago mi je što su te nagrade došle u Pančevo, drago mi je što su došle preko mene, ali mi je iznad svega drago što su došle u ovaj grad i to za ediciju „Najbolja”. Posebno želim da se zahvalim mojoj urednici Jasmini Topić, bez koje ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Ona je ujedno ta koja me je i uputila na oba književna konkursa – rekao je Đorović.

Snimak njegovog predstavljanja na promociji „Rukopisa” pogledajte na našoj Instagram i Fejsbuk stranici:

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Zdravo Pančevo (@zdravopancevo)

 

Pročitajte još  ZAJEDNICI ZAJEDNO: NIS nastavlja da podržava škole u Srbiji, ovogodišnji konkurs U TOKU

Uroš Đorović rođen je 2001. godine u Beogradu, ali je, kako za sebe kaže, „punokrvni” Pančevac. U Pančevu je završio osnovnu školu i Gimnaziju „Uroš Predić”. U srednjoj školi, u sklopu radionice kreativnog pisanja, počinje da piše i da se ozbiljnije bavi poezijom. Kasnije započinje studiranje na Filološkom fakultetu na katedri za opštu književnost i teoriju književnosti. Njegove pesme objavljivane su u zborniku „Rukopisi“ pet godina zaredom, a 2017. godine dobio je nagradu „Milana Janićijević“ za kratku formu.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: