PANČEVO: Počeo festival „Rukopisi”, odlični programi slede i u petak i subotu

Zanimljivim upoznavanjem i druženjem publike u dvorani „Apolo” sa šestoro mladih pesnika koji svojim stvaralaštvom oblikuju savremenu poetsku scenu, sinoć je u Pančevu počeo festival „Rukopisi”.

Ovu manifestaciju tradicionalno organizuje Dom omladine Pančevo povodom objavljivanja zbornika poezije i kratke proze sa prostora bivše Jugoslavije „Rukopisi”.

U čast izlaska 47. broja „Rukopisa” ovogodišnji festival održava se od 12. do 14. septembra.

U videu koji sledi pogledajte kako je bilo na otvaranju, kakve utiske nosi jedan od učesnika pesničkog druženja i šta o novom broju „Rukopisa” kaže urednica Jasmina Topić:

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Zdravo Pančevo (@zdravopancevo)

 

U petak, 13. septembra, od 20 sati, u dvorani „Apolo”, održava se program pod nazivom „Region gori”, u okviru koga će biti predstavljena mlada književna scena regiona.

Pročitajte još  PANTRANSPORT: Menjaju se trase pojedinih linija tokom „Dana Vajferta”

– „Region gori” bio je čest naslov u EX-YU medijima tokom paklenog leta. Taj naslov asocirao nas je na mlade pisce koji su prvi put prepoznati kao autori „Rukopisa”, a danas osvajaju književnu scenu eks-jugoslovenskog prostora. Gosti „Rukopisa” biće Tanja Božič (Ljubljana, Slovenija), Luka Ivković (Šibenik, Hrvatska) i Stefan Basarić (Subotica, Srbija) koji će predstaviti svoje pesničke knjige. Moderator razgovora je urednik „Rukopisa” Stefan Stanojević – najavili su organizatori.

U nastavku večeri uslediće koncert benda „Dram”. Reč je o sint indi pop bendu iz Beograda, koji je debitovao na sceni u decembru 2019. godine. Ovaj bend poznat je po tome što svoje koncerte pretvara u igranke, a njihovu muziku karakteriše melanholična, ali plesno orijentisana muzika koja povezuje različite svetove u jedno.

Pročitajte još  PANČEVO: Delegacija Sindikata iz Zapadne Švedske i SSSV posetila Sindikat Rafinerije

Poslednji dan festivala je subota, 14. septembar. Program će početi u 16 sati književnom radionicom za autore i posetioce festivala na platou Milana Mladenovića (letanja bašta Doma omladine) i u Malom klubu Doma omladine. Moderator će biti Gorica Radmilović.

– Književna radionica u okviru festivala „Rukopisi” je najdragocenije vreme provedeno sa mladim autorima. To je prilika za međusobno upoznavanje i razmenu iskustava i informacija u vezi sa objavljivanjem radova, ili načinom funkcionisanja književnih scena u regionu. Književna radionica je mesto susreta i razgovora o književnosti, i priprema je za glavni program: čitanje radova – kaže Jasmina Topić, urednica „Rukopisa”.

A glavni program, promocija „Rukopisa 47”, sledi u subotu, u 19 sati, u dvorani „Apolo”. Moderatori večeri biće urednici zbornika Jasmina Topić i Stefan Stanojević.

Pročitajte još  U PANČEVU OD 12. DO 14. SEPTEMBRA: Festival „Rukopisi 47” okupiće autore iz čitavog regiona (PROGRAM)

– Prilika da se svake godine na glavnom programu festivala predstave autori uvršteni u aktuelne „Rukopise” za nas predstavlja radost i pravi praznik. Slušaćemo poeziju i kratku prozu autora iz Srbije, ali i naših gostiju iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Makedonije. U mnoštvu i melodičnosti jezika, uživamo u kreativnim ostvarenjima odštampanim među koricama „Rukopisa 47”, a potom nastavljamo druženje uz posluženje i dobru muziku – najavljuju urednici i pozivaju Pančevke i Pančevce da posete manifestaciju i uživaju u kvalitetnim programima, ali i u druženju sa gostima iz čitavog regiona.

Još detalja o programu festivala pročitajte na zdravopancevo.rs, a sve novosti u vezi sa festivalom pratite na Instagram stranicama @domomladinepancevo i @zbornik_rukopisi.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: