PANČEVO NE ZABORAVLJA: Pre 15 godina Nađa Higl se popela na krov sveta

Na današnji dan pre tačno 15 godina Pančevka Nađa Higl popela se na krov sveta. Na Svetskom prvenstvu u Rimu, 31. jula 2009. godine, u trci na 200 metara prsnim stilom naša sugrađanka je oborila evropski rekord i s vremenom 2:21,62 osvojila titulu šampiona.

Tog 31. jula oko 19 sati svi istinski poklonici sporta u Pančevu bili su prikovani za TV ekrane. Na programu je bio start finalne trke na 200 m prsno u ženskoj konkurenciji.

A onda su na bazen „Foro italiko” počele da izlaze „aždaje” poput Kanađanke Anamej Pirs, Austrijanke Mirne Jukić, Japanke Tamure Nanake, Amerikanke Rebeke Soni… Videlo se da sve vole kameru, jer su odvažno mahale snimateljima i pozdravljale svet… među njima, u stazi broj dva, s belom kapicom i sada već najprepoznatljivijim pegicama na svetu, naša Nađa Higl.

Pročitajte još  U NEDELJU U BIG-u: Ne propustite „Bebiron puzijadu” i besplatnu školu za trudnice i tate

Skromno je, kao i uvek, sedeći na startnom bloku, pomalo stidljivo mahnula na predstavljanju… A posle samo dva minuta, 21 sekunde i 62 stotinke ta ista Nađa Higl postala je najbolja plivačica na svetu.

Evo kako je to izgledalo:

 

Podjednake zasluge za ovaj istorijski uspeh ima i njen brat i trener, Sebastijan Higl.

– Nisam mogla da verujem! Želela sam samo da isplivam svoje najbolje vreme. Bila je to moja najbolja trka u životu. Nisam se obazirala na rivalke, gledala sam samo Mirnu, koja je plivala u stazi do mene, i želela sam da je stignem. Kada sam videla da sam postala prvak sveta, prvo sam pomislila da je neka greška. Tek kada sam videla Žana na tribinama da se raduje, shvatila sam šta smo napravili – tako je Nađa tada prokomentarisala svoj neverovatni uspeh.

Pročitajte još  ATLETIKA: Srebro za Milanu Tirnanić na internacionalnom mitingu u Priboju

Ostalo je upamćeno i da je tada Nađin otac Dragan na temenu istetovirao vreme koje je njegova ćerka postigla:

– Jednom sam sanjao neki rezultat od 2:24,68. Kada sam deci to ispričao počeli su da me zezaju, a ja sam rekao da ću to vreme istetovirati na svom temenu ako ga ostvare. U Rimu je bilo mnogo bolje od mog sna i šta sam drugo mogao posle ovakvog uspeha? Zato mi sada ćelu krasi evropski rekord moje ćerke od 2:21,62. Pa neću valjda da razočaram decu – rekao je tada Dragan Higl.

Pročitajte još  PANČEVO: Otvoren kafić „Zvuci srca”, piće košta onoliko koliko želite da platite, a zaposlene ćete obožavati!

Nađa Higl Boharević danas sa sinovima Mihajlom i Draganom i suprugom Milanom živi u Ljubljani u Sloveniji, a plivačku kapicu davno je okačila o klin.Kako sada izgleda Nađin život i čime se ona bavi pročitajte u tekstu OVDE.

 

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: