U PANČEVU OD 12. DO 16. JUNA: „Dani prota Vase” po 24. put (PROGRAM)

Tradicionalna manifestacija „Dani prota Vase” održaće se u Pančevu po 24. put, od 12. do 16. juna, u organizaciji Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva (PSCPD) i Pančevačkog muzičkog društva i pod pokroviteljstvom Grada Pančeva i Srpske pravoslavne crkvene opštine Pančevo „Centar”. Autorka programa je mr Vera Carina.

Manifestacija će biti otvorena u sredu, 12. juna, u 20 sati, u porti Svetouspenskog hrama ispod lipe, gde će biti priređeno muzičko-književno veče. Tom prilikom će biti predstavljena knjiga „Heroji i gubitnici” Vuleta Žurića i nastupiće PSCPD.

Razgovor sa autorom knjige vodiće srpski istoričar književnosti, književni kritičar, naučnik i prevodilac Vladan Bajčeta.

Knjiga „Heroji i gubitnici” ovenčana je Andrićevom i Vitalovom nagradom i obuhvata dvadeset sentimentalnih priča o dvadesetom veku, dvadeset uzbudljivih, dokumentarnih pripovesti o značajnim ljudima poput Bore Stankovića, Lava Trockog, Ivana Gorana Kovačića, Kriste Đorđević, braće Stojanovića, Pjera Paola Pazolinija i događajima u kojima su aktivno učestvovali i ostavili svoj neizbrisiv trag. U slučaju kiše, program će se održati u hramu.

Pročitajte još  PANČEVO: Upriličen prijem za Dušana i Gabriela, osvajače medalja na takmičenjima iz istorije i geografije

„Dani prota Vase” nastavljaju se u subotu, 15. juna, kada će u 11 sati na Starom pravoslavnom groblju biti održan pomen proti Vasi Živkoviću i proti Milovanu Glogovcu.

Deci uzrasta 5-11 godina namenjena je muzička predstava i radionica „Tri karte za operu” trupe „Drž’ ne daj” iz Novog Sada, koja će se održati u nedelju, 16. juna, od 12 sati, u Svetosavskom domu.

Pročitajte još  PANČEVO: Počeli „Dani Vajferta”

Predstava je inspirisana delom Petera Lunda „Veštica Hilari ide u operu” i traje 30 minuta. Tekst su napisali Radoslava Vorgić Žuržovan i Maja Grgić, koja je bila zadužena i za režiju, a igraju glumica Sonja Leštar i operska pevačica Radoslava Vorgić Žuržovan. Radionicu vodi kompozitorka Nataša Đuragić.

Radionica koja se nastavlja odmah nakon predstave traje 40 minuta, a gledaoci predstave postaju učesnici radionice.

– Predstava je povod za direktno uključivanje u stvaranje muzike, te deca sa kompozitorkom na licu mesta komponuju svoju prvu kompoziciju. Na ovaj način dobijamo kompoziciju koju su napravili gledaoci i učesnici zajedno – navode organizatori iz PSCPD.

Pročitajte još  U SREDU U PODNE: Sirene za prestanak opasnosti oglasiće se u Pančevu

Rediteljka Maja Grgić kaže da ova predstava služi da „edukuje decu tako da počnu da doživljavaju muziku na pravi način, da počnu da je razumeju, da nauče šta sve i na koji način muzikom može da se prikaže, a potom (kroz radionicu) da se i sami oprobaju kao muzičari, kompozitori, dirigenti i da shvate muziku iznutra, a ne samo kao pasivni slušaoci”.

Ulaz na sve programe „Dana prota Vase” je besplatan.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: