SPREMNI ZA JESEN: Banatsko Novo Selo, Dolovo i Jabuka dobili nove atarske puteve

dobili nove atarske puteveAtarski putevi u Dolovu, Banatskom Novom Selu i Jabuci su završeni, a u četvrtak, 8. septembra, ove lokacije obišao je gradonačelnik Aleksandar Stevanović.

U Gradskoj upravi podsećaju da Grad Pančevo i Sekretarijat za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj svake godine izdvaju sredstva za izgradnju i rekonstrukciju atarskih puteva, kako bi poljoprivrednicima olakšali prilaz do njihovih njiva.

– Svi atarski putevi na teritoriji našeg grada su od izuzetnog značaja. U proteklom periodu smo dosta razgovarali sa našim poljoprivrednicima, sa udruženjima poljoprivrednika u našem gradu i slušali šta im je potrebno, kako bismo im omogućili da obavljaju poljoprivrednu proizvodnju na što jednostavniji i što efikasniji način. Кao što smo i obećali početkom godine, radovi na atarskim putevima u tri katastarske opštine su završeni. U Banatskom Novom Selu je urađeno više od 3 kilometra atarskog puta, u Dolovu oko 4,5 kilometara, a u Jabuci je urađen atarski put u dužini od skoro 1,5 kilometar. Cilj nam je unapređenje uslova za bavljenje poljoprivredom, što je naročito važno za poboljšanje kvaliteta života ljudi u ruralnim sredinama na teritoriji grada Pančeva. Zajedno sa AP Vojvodinom, na čijem konkursu smo učestvovali, obezbedili smo sredstva za uređenje atarskih puteve na teritoriji grada Pančeva – rekao je Stevanović.

Pročitajte još  UKRASITE MEDENJAKE: „Novoseljanke” organizuju uskršnju radionicu za decu
gradonačelnik Aleksandar Stevanović obilazi nove atarske puteve
Aleksandar Stevanović

Ukupna vrednost radova svih puteva po atarima naseljenih mesta grada Pančeva koji su urađeni ove godine, a sredstva obezbeđena prošle, iznosi skoro 66 miliona dinara sa PDV-om. Od toga su 20 miliona dinara sredstva AP Vojvodine, a ostala sredstva su izdvojena iz budžeta Grada.

– U ovoj godini izdvojena su sredstva za nove atarske puteve. Grad Pančevo je izdvojio skoro 29 miliona dinara, a na Pokrajinskom konkursu za atarske puteve dobili smo maksimalni iznos sredstava koji iznosi tačno 19,8 miliona dinara. U toku je javna nabavka i radiće se putevi u Кatastarskoj opštini Pančevo, jer se u razgovoru sa predsednicima mesnih zajednica i udruženjima poljoprivrednika došlo do zaključka da se u ataru КO Pančevo duže vreme nije ulagalo u atarsku putnu infrastrukturu – najavio je gradonačelnik.

Pročitajte još  U PANČEVU, 26. APRILA: Izložba skulptura Aleksandra Stanojevića u Galeriji savremene umetnosti

atarski putevi pančevo

On je precizirao da je planirano da se urade deonice ukupne dužine oko 6,5 kilometara.

– Takođe, radiće se i otresišta na krajevima atarskih puteva, gde se atarski put spaja sa saobraćajnicama. Ove godine smo izdvojili sredstva za 2 otresišta koja su veoma važna zbog bezbednosti u sabraćaju, jer će sprečiti da se mehanizacijom iznosi zemlja iz atara na saobraćajnicu, što je do sada bio čest slučaj. Rehabilitacija i rekonstrukcija atarskih puteva postali su već redovna aktivnost Grada Pančeva i Sekretarijata za poljoprivredu, a verujem da će u budućnosti tako biti i sa otresištima.

Inače, atarski putevi se rade u dogovoru sa poljoprivredim udruženjima, na zahtev skupština mesnih zajednica, jer su od izuzetnog značajna za poljoprivrednike i jedan je od prioriteta lokalne samouprave. U Gradskoj upravu ističu da sredstva za izgradnju atarskih puteva Grad Pančevo obezbeđuje od namenskih sredstava od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, ali i zahvaljujući sredstvima konkursa AP Vojvodine, za sufinansiranje uređenja atarskih puteva i otresišta.

Pročitajte još  PANČEVO: Vaskršnja čestitka gradonačelnika i predsednika Skupštine grada

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: