PANČEVO: Jana Adamović i Tais Gimar nove rezidentkinje u okviru Ukrštenih umetničkih rezidencija

Radovi Jane Adamović i Tais Gilmar

Jana Adamović iz Srbije i Tais Gimar iz Francuske biće nove rezidentkinje u okviru petog konkursa Ukrštene umetničke rezidencije između Srbije i Francuske u oblasti stripa. Konačnom izboru rezidenata prethodila je uža selekcija u Srbiji i Francuskoj, koju su realizovali domaći partneri na projektu Ukrštenih rezidencija – Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo i Agencija Komunikart za Srbiju, i stručna komisija u Angulemu u Francuskoj.

Kao tri najbolja u Srbiji, izdvojeni su projekti Jane Adamović, Jelene Đorđević, i Bojana Zavišina. Među troje najboljih kandidata iz Francuske, uz Tais Gimar bili su Polin Leser i Nikola Andreani.

Jana Adamović će od 20. oktobra do 20. decembra biti rezidentkinja Kuće autora u Angulemu u Francuskoj, a nju je odabrala stručna komisija iz ovog grada. Janin nagrađeni strip-projekat „Poreklo izraelsko-arapskog konflikta”, prema rečima ove umetnice, treba da ponudi objektivan istorijski pregled korena izraelsko-palestinskog sukoba. U pitanju je adaptacija istoimene knjige istoričara Žorža Bensusana (Georges Bensoussan), poverena iskusnoj scenaristkinji i spisateljici Danieli Mase (Danièle Masse) i umetnici Jani Adamović. Strip je predviđen da izađe u formatu grafičke novele u jednom tomu od 120-150 strana, a objaviće ga Grupa Delcourt, odnosno njen ogranak Soleil.

Pročitajte još  FUDBAL: U Železničaru održana prozivka pred novu superligašku sezonu

Tais Gimar (1997) će svoju rezidenciju imati u Pančevu tokom oktobra 2024, kada će biti i gošća desetog izdanja Nova Festivala u Pančevu. Njen projekat prati junakinju Leoni koja kreće u četvrti razred, i svira trubu od svoje sedme godine. Sluša rok muziku i teško nalazi svoje mesto kako u muzici, tako i u školi. Na nagovor prijatelja, prijavljuje se na društvenu mrežu gde upoznaje dečaka iz svoje škole, godinu dana starijeg, i preko zajedničkog muzičkog ukusa počinju da grade vezu. Ovo prijateljstvo im postepeno omogućava da se afirmišu u često surovom svetu škole. Kroz ovu priču autorka želi da govori o izgradnji identiteta u adolescenciji, o potrazi za identitetom u okruženju gde je pritisak grupe stalno prisutan.

Tais Gimar – deo strip projekta (2)

Jana Adamović (1989) je strip autorka iz Beograda. Profesionalno se bavi stripom preko deset godina. Karijeru je započela kao koloristkinja na serijalima „30 srebrnjaka“ (30 Deniers, tome 3; Pécau, Kordey, Editions Delcourt, 2014) i „Mi, mrtvi“ (Nous les morts, tomes 1-4; Macan, Kordey; Editions Delcourt, 2015), da bi ubrzo dobila posao crtačice i koloristkinje na dva albuma serijala „Dan D“ (Jour J, tomes 27 et 36, Editions Delcourt, 2017, 2019). 2022 godine, u SAD-u objavljena je njena grafička novela „Rewild“ u izdanju Dark Horse Comics / Berger Books, pod uredništvom čuvene Karen Berger.

Pročitajte još  U NEDELJU U PANČEVU: Još jedna akcija preventivnih pregelda za odrasle i decu

Njeni strip albumi i kratki stripovi objavljeni su u Francuskoj, SAD, Španiji, Nemačkoj, Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji. Tokom 2023. učestvovala je na dva ključna domaća strip izdanja : antologija kratkog stripa „Kod kuće“ i „Dosta je sa ćutanjem – priče o interseks osobama“. U oktobru 2019. godine odlikovana je francuskim ordenom viteza reda Umetnosti i književnosti.

Jana Adamović – deo projekta

Tais Gimar rođena je u Nantu 1997. godine. Nakon maturiranja, studirala je na Visokoj evropskoj školi za sliku (Ecole Européenne Supérieure de l’Image, EESI) u Angulemu, gde od tada živi. Ove studije upisala je da bi izučavala strip, ali je paralelno istraživala i druge umetničke prakse, a posebno vajarstvo. Naredne godine ulazi u izdavačke vode baveći se građanskom službom u izdavačkoj kući Biscoto, istovremeno stvarajući kratke strip priče. Tokom leta 2022. učestvuje u Letnjem programu, rezidenciji koju nudi umetnička škola Grand Angoulême, a od septembra 2022. do septembra 2023. učestvuje u rezidenciji u Kući autora u Angulemu.

Pročitajte još  PANČEVO: Otvorena izložba fotografija studenata Fakulteta savremenih umetnosti

Da podsetimo, u okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona Srbiji, 2019. godine je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija. Projekat Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska je rezultat tog Sporazuma, i podrazumeva uspostavljanje strip rezidencija između dve zemlje.

Dosadašnji rezidenti u Angulemu bili su Dragana Radanović sa projektom „Nova slika detinjstva – eksperimenti” (2020), Ilija Jakovljević s projektom “Big Rock Energy” (2021), Anđela Janković sa projektom “Normalni događaji / Normal events” (2022) i Boris Stanić s projektom “Đogul Tiranin 2”. Francuska rezidentkinja u Pančevu 2020. Alize de Pen je razvijala strip album od 120 strana o nuklearnoj katastrofi, 2021. Kler Bro je razvijala projekat „La Chiâle“ (Cmizdrenje), Leopold Pridon je 2022. razvijao projekat „Aljoša je nestao“, dok je Madlen Pereira pripremala projekat „Sidonine ljubavi / Les amours de Sidonie“.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: