Ako tražite brze i lake načine da svoje uskršnje jaje pretvorite u pravo malo umetničko delo – na pravom ste mestu! Predstavljamo vam pet unikatnih tehnika farbanja jaja koje možete lako isprobati kod kuće i zahvaljujući kojima će se ovog Uskrsa pričati o samo o vašim umetničkim delima.
Uz osnovne materijale koje već imate kod kuće, vaša uskršnja korpa neće proći nezapaženo.
Farbanje voskom – tradicionalno i efektno
Za ovu tehniku potreban vam je pčelinji vosak, koji ćete otopiti u maloj metalnoj posudi (npr. konzervici) iznad sveće, tako da ostane tečan dok radite. Vosak se nanosi na jaja pomoću štapića sa metalnim vrhom, igle za heklanje, čačkalice ili vrlo tanke četkice. Najlakše je raditi na sirovim jajima sobne temperature.
Nacrtajte šare, tačkice, cvetiće ili ispišite imena – šta god želite. Kad se vosak stegne, jaje kuvajte ili, ako je kuvano, potopite u boju po izboru. Na mestima gde je bio vosak ostaće svetle šare, jer boja tu ne prodire. Kada se jaje osuši, vosak sastružite pažljivo nožićem ili žiletom.
Naprednije varijante:
Prvo obojite jaje svetlijom bojom, pa nanosite vosak i kasnije uranjajte u tamniju boju.
Postupak možete ponoviti više puta da dobijete slojevite šare.
Čipkani uzorak – jednostavna elegancija
Pripremite komade čipke ili heklanih stolnjaka. Isecite ih na trake ili kvadrate. Uzmite kuvano jaje i obavijte ga čipkom, a zatim pričvrstite gumicama. Potopite jaje u boju po uputstvu sa pakovanja boje za jaja. Kada ga izvadite iz boje i skinete čipku, na jajetu će ostati nežan uzorak čipke.
Ako koristite boju za hranu, u posudu stavite ključalu vodu, dodajte dve kašike sirćeta i boju. U tu smesu potopite jaja obavijena čipkom i ostavite ih 4–5 minuta. Skinite čipku, osušite jaja i uživajte u rezultatu.
Bojenje prirodnim sastojcima – bez hemije
Ova metoda koristi sastojke iz vaše kuhinje za dobijanje boja.
Crvena: Skuvajte 2 cvekle sečene na kocke sa pola šolje vode, kašikom sirćeta i kašikom soli. Procedite i ostavite kuvana jaja u toj tečnosti dok ne postanu crvena.
Plava: Kuvajte 500 g borovnica u dve šolje vode, procedite, dodajte kašiku limunovog soka i ostavite kuvana jaja u toj tečnosti duže vreme. Alternativa: crveni kupus seckan i izgnječen kuvajte sa 250 ml vode, kašikom sirćeta i soli, procedite i jaja ostavite preko noći.
Žuta: U 250 ml vode stavite 6 kašika kurkume, kašiku sirćeta i soli. Krčkajte par minuta, pa jaja ostavite u toj tečnosti da prenoće.
Lukovica: Umotajte sirova jaja u ljuske crnog luka, dodajte i po neki listić ili laticu cveća, sve uvežite u najlon čarapu i kuvajte 10–15 minuta. Dobijate šare od biljaka i toplu smeđe-zlatnu boju.
Karirani ili višeslojni štraftasti efekat – kreativna igra boja
Prvo obojite celo jaje u najsvetliju boju i ostavite da se osuši. Zatim potapajte delove jajeta u sledeću tamniju boju – vrh, pa dno, pa bočne strane. Na taj način se boje preklapaju i stvaraju karirani ili slojeviti efekat.
Kada se sve osuši, granice između boja možete naglasiti flomasterima u zlatnoj, srebrnoj ili beloj boji. Ako jaje uranjate postepeno u sve tamnije boje, dobićete štraftasti izgled. Na svaku „liniju“ možete dodati ukrase, crtati po njoj ili pisati poruke.
Tehnika sa salvetama (dekupaž) – najlakši način za umetnički izgled
Pronađite salvete sa lepim motivima i pažljivo odvojite gornji sloj. Isecite sliku koju želite da prenesete. Na prazno jaje (samo ljuska) nanesite sloj lepka za dekupaž, zatim prislonite motiv i nežno tapkajte četkicom dok se ne zalepi.
Kada se osuši, možete dodati sjaj, šljokice ili masnice. Ovakva dekorativna jaja su idealna za ukras u kući ili poklon dragim osobama.