ZASLUŽENO: Pančevka Dragana Mladenović dobitnica prestižne književne nagrade „Neven”

Pesnikinja i spisateljica za decu iz Pančeva, Dragana Mladenović, dobitnica je najstarije nagrade za dečju književnost „Neven” u kategoriji beletristike. Dragana je nagradu dobila za zbirku dečjih pesama „Tri, četiri, sad” u izdanju „Kreativnog centra”, a ono što njenu knjigu čini još posebnijom, jeste da je ona osvojila još jedan „Neven” – za ilustraciju za koju je bio zadužen Boris Kuzmanović.

Dragani Mladenović je ovo veliko priznanje uručeno nakon što je zimus za zbirku „Kad stvari poljude“ osvojila prestižnu nagradu „Duško Radović”, a samo nekoliko dana nakon što je dobila i „Srebrno Gašino pero” za dečju novelu „Igra skrivanja”.

Književnu nagradu „Neven“ još od 1955. godine dodeljuje organizacija „Prijatelji dece Srbije”, a prvi laureat bio je upravo Duško Radović. Nagrada se dodeljuje za najbolju knjigu namenjenu deci u tri kategorije: beletristika, popularna nauka i ilustracija.

Na ovogodišnji konkurs je stiglo 28 naslova iz 10 izdavačkih kuća.

Žiri za beletristiku u sastavu Gordana Maletić (predsednica), Dejan Aleksić i Vladimir Vukomanović odlučio je, da u konkurenciji 22 naslova, nagradu dodeli Dragani Mladenović. Slično je razmišljao i žiri koji je među 16 naslova birao onaj koji je najbolje ilustrovan. Maja Veselinović (predsednica), Iva Ćirić i Bojan Stevanić opredelili su se za sjajne ilustracije Borisa Kuzmanovića u knjizi „Tri, četiri, sad”.

Pročitajte još  PANČEVO: Vodimo vas u obilazak stanova u prvoj završenoj zgradi Weifert City centra

Ovogodišnju nagradu „Neven” za popularnu nauku dobio je Simeon Marinković za knjigu „Moja Srbija” takođe u izdanju „Kreativnog centra”.

Članovi žirija koji su dodelili nagradu „Neven“ za beletristiku Dragani Mladenović ističu da su birali „autentičan rukopis koji se previše ne obazire na postojeće trendove, niti teži da preoblikuje dela čuvenih pisaca, te u kojima uticaj urednika nije bio presudan”. Za nagrađivanje su, kako se navodi u obrazloženju, „u obzir su došla dela onih autora koji su očuvali samosvojnost, ostali verni svom odnegovanom izrazu, ili su pak uspeli da u prvim pokušajima obraćanja deci daju snažan lični pečat svom ostvarenju”.

– Dragana Mladenović uspela je da dobro osmišljen i uobličen rukopis, koji se mogao svesti na jednostavan priručnik, dovede do visokog nivoa i pretvori ga u radosnu knjigu detinjstva – navela je, između ostalog, predsednica žirija, Gordana Maletić.

O ilustracijama u nagrađenoj knjizi, predsednica žirija koji je ocenjivao radove u toj kategoriji, Maja Veselinović, rekla je da one „plene svežinom, razigranom, bogatom likovnošću i već na prvim stranama pridobijaju čitaoca da im se prepusti”.

– Ritmična smena jednostavnih, pročišćenih, a odmah zatim raskošnih i nesvakidašnjih likovnih rešenja u savršenoj su harmoniji sa poeizigranjem Dragane Mladenović. Svaka naredna strana ove knjige otvara prozor novim, neočekivanim impresijama podstičući čitaoce (svih generacija) da posmatraju, osećaju, uče, istražuju… da i sami dožive makar delić divne zaigranosti i radosti staranja koju je Boris Kuzmanović velikodušno podelio sa nama. Živimo u vremenu kada su inovativne, hrabre, inspirativne pojave i priče potrebnije nego ikad Žiri veruje da su ilustracije u knjizi „Tri, četiri sad” upravo takve. Zato s radošću dodeljuje nagradu „Neven” Borisu Kuzmanoviću u nadi da ćemo u skorijoj budućnosti na izdavačkom nebu Srbije sresti još blistavih zvezda poput ove – navela je Maja Veselinović.

Pročitajte još  POZORIŠTE: Pančevci sa predstavom „Čarobnjak iz Oza” oduševili decu u Hrvatskoj

Nakon uručenja nagrade Dragana Mladenović je za zdravopancevo.rs istakla da to priznanje ima zaista veliki značaj za nju:

– Rekla bih da ovo vreme nije naročito naklonjeno poeziji, a to se dobrim delom odnosi i na poeziju za decu, tako da mi nagrada „Neven” za knjigu „Tri, četiri, sad”, kao i nagrada „Duško Radović” za zbirku „Kad stvari poljude” izuzetno mnogo znače. Na neki način one opravdavaju misiju pisanja poezije za decu čak i kada se pojavi blaga rezignacija i pomisao da poezija više nikome nije potrebna. Budući da savremena deca ne odrastaju kao mi, da su okružena gedžetima i brojnim sadržajima, na nama je da osmislimo kako da im se približimo i otmemo bar delić njihove pažnje i preusmerimo je na književnost i umetnost. U knjizi „Tri, četiri, sad” deca su pozvana da se „poezigraju”, to jest da igraju pesničke žmurke, odgonetaju poetske asocijacije, rešavaju rimovane lavirinte… – rekla je Dragana Mladenović i dodala da je posebno raduje to što je knjiga pored nagrade za beletristiku, dobila i „Neven” za ilustraciju, budući da pesme i ilustracije u njoj zaista čine neraskidivu celinu.

Pročitajte još  U PANČEVU, 4. I 5. OKTOBRA: Besplatni ultrazvučni pregledi dojke i tribina u Kulturnom centru

Dragana Mladenović (1977) diplomirala je i magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Živi u Pančevu i radi u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Objavila je nekoliko zbirki poezije, knjiga „Rodbina” prevedena je na nemački i švedski, a pesme su joj prevođene na italijanski, engleski, francuski, grčki, mađarski i slovenački. „Tvornica”, „Omot spisa” i „Rodbina” prevedene su na makedonski pod objedinjujućim naslovom „Građa za lep roman” (2013).

Radovi Dragane Mladenović objavljivani su u svim značajnijim antologijama savremenog srpskog pesništva, kao i u književnim časopisima i strip izdanjima. Za svoja dela dobila je najprestižnije književne nagrade. U izdanju „Kreativnog centra” objavila je deset knjiga za decu i mlade.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: