U NEDELJU U NARODNOM MUZEJU: Izložba povodom 80 godina od oslobođenja Pančeva

Povodom obeležavanja 80 godina od oslobođenja Pančeva u Drugom svetskom ratu, 6. oktobra 1944. godine, u Narodnom muzeju u Pančevu će u nedelju 6. oktobra, biti otvorena izložba.

Autor izložbe je Srđan Božović, viši kustos istoričar Narodnog muzeja u Pančevu, a posetioci će imati priliku da vide autentične fotografije, oružje i makete oružja, aviona i tenkova koji su se koristili tokom perioda okupacije u našem gradu.

Najveći deo izložbe čine autentične dokumentarne fotografije uveličanih formata iz Drugog svetskog rata snimljene u Pančevu. Na njima su prikazani streljanje i vešanje u centru grada, prvi logor u Banatu koji se nalazio u zgradi Svilare, ljudi koji su stradali tokom okupacije kao članovi Pokreta otpora, fotografije sovjetskih oficira i vojnika koji su oslobodili Pančevo, scene porušenog Pančeva i fotografije spomenika podignutih posle rata u čast oslobodilaca…

Drugi segment postavke obuhvata autentično oružje i vojnu opremu koji su se koristili tokom Drugog svetskog rata: šmajser, pištolje, bajonete, nemačke i ruske šlemove itd.

Treći segment čine makete tenkova, aviona i oružja iz Drugog svetskog rata, koje su specijalno za ovu priliku izradili članovi Maketarskog kluba iz Pančeva.

Organizator događaja je Narodni muzej u saradnji sa Istorijskim arhivom, Zavodom za zaštitu spomenika kulture, Maketarskim klubom i Društvom srpsko-ruskog prijateljstva „Slovenska unija”.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: