U PANČEVU, 4. I 5. OKTOBRA: Besplatni ultrazvučni pregledi dojke i tribina u Kulturnom centru

Humanitarna tribina „Zdrave žene – zdravo društvo” biće održana u subotu, 5. oktobra, u 12 sati, u dvorani Kulturnog centra u Pančevu. Program organizuju Udruženje za edukaciju, prevenciju i podršku obolelima od raka dojke „Žena uz ženu”, u partnerstvu sa kompanijom „Brose”, a ulaz je besplatan.

Svi koji posete ovaj događaj imaće priliku da dobiju sve relevantne informacije o prevenciji i lečenju karcinoma dojke.

Pored toga, građanke Pančeva do 45 godina starosti imaće priliku da u petak i subotu, 4. i 5. oktobra, na punktu na platou ispred Kulturnog centra, urade besplatan ultrazvučni pregled dojki.

Pregledi će se u petak, 4. oktobra, obavljati od 12 do 18 sati, a potrebno je zakazati  svoj termin u periodu od 11.30 do 12 sati, pošto je broj pacijentkinja koje je moguće pregledati u naznačenom periodu dana ograničen.

Slična procedura biće i u subotu, 5. oktobra, s tim što će se pregledi raditi nakon tribine, od 14 do 20 sati, a zakazivanje je obavezno u periodu između 13.30 i 14 sati.

Na pregled mogu doći žene do 45 godina, osim trudnica i dojilja. Od završetka perioda dojenja treba da prođe najmanje godinu dana da biste mogli da uradite ovaj pregled, bar kada je o predstojećoj akciji reč.

Preglede će moći da obave i žene starije od 45 godina, pod uslovom da su bile na mamografiji u poslednjih godinu dana.

Marija Lakić, ispred organizacije „Žena uz ženu”, Igor Zelenović, ispred kompanije „Brose” i dr Zorica Đorgović, specijalista radiologije govorili su o predstojećoj akciji na konferenciji za novinare koja je u Kulturnom centru održana u utorak, 1. oktobra.

Pročitajte još  PANČEVO: Završen deo radova u Ulici kneza Mihaila Obrenovića, ponovo rade ambulanta i apoteka

Organizacija „Žena uz ženu” postoji tri godine i bavi se prevencijom, odnosno podrškom onkološkim pacijentima koji boluju od raka dojke kroz razne tribine, konferencije i panele, a organizuje i karavan koji ženama omogućava besplatne preventivne preglede dojki.

– Zahvalni smo kompaniji „Brose” koja je prepoznala značaj našeg rada i opravdanost naše potrebe da organizujemo ovakvu tribinu za žene u Pančevu i da pričamo o prevenciji. To je prvo na čemu moramo da radimo ukoliko želimo da smanjimo statistiku obolevanja. Cilj nam je da se žene na tribini upoznaju sa tim šta je preventivni pregled, zašto je važno da se on uradi, kada se on radi, zašto je bitan mamograf, a zašto ultrazvuk… Želimo da pružimo podršku i onkološkim pacijentima jer je put do izlečenja dug i mukotrpan i informacije su tim osobama od velikog značaja. Njima je potrebno da znaju kako treba da izgledaju njihova ishrana i aktivnosti, kao i da dobiju sve one odgovore na pitanja koja ne mogu iz nekog razloga da postave svom lekaru – rekla je Marija Lakić.

Kompanija „Brose” se od samog početka rada u Pančevu pokazala kao društvenoodgovorna kompanija koja rado pomaže različite institucije i organizacije u gradu i koja uvek nastoji da svojom podrškom doprinese unapređenju lokalne zajednice. Stoga ne čudi što podrška ni u ovom slučaju nije izostala.

– Kompanija „Brose” posluje na 69 lokacija u 25 zemalja, na 5 različitih kontinenata i na svim tim lokacijama, bez obzira na to da li su u pitanju veliki gradovi ili manja mesta, pored brige o našim zaposlenima, trudimo se da pružimo punu podršku lokalnoj zajednici. Uvek doprinosimo u četiri važne oblasti, a to su: edukacija, obrazovanje, društveni projekti i sport. Naravno, briga o zdravlju nam je posebno bitna i zato nam je veoma drago što možemo da, u saradnji sa udruženjem „Žena uz ženu”, damo doprinos ovoj važnoj temi i realizaciji tribine i besplatnih ultrazvučnih pregleda za naše sugrađanke u Pančevu – rekao je Igor Zelenović.

Pročitajte još  U PANČEVU OD 23. DO 30. SEPTEMBRA: Obeležava se Evropska nedelja sporta, a ovo je program za svih 7 dana

On je napomenuo i da će karavan sa ultrazvučnim pregledima u četvrtak, 3. oktobra, najpre posetiti „Brose”, kada će žene zaposlene u toj kompaniji moći da se pregledaju.

– Danas kada počinje Mesec borbe protiv raka dojke pozivamo sve majke, žene, sestre, drugarice, koleginice, komšinice… da brinu o sebi i svom zdravlju, da urade pregled i da dođu na tribinu i da budu inspiracija drugim ženama da urade isto – rekao je Zelenović.

Doktorka Zorica Đorgović, specijalista radiologije skrenula je pažnju na to da je u poslednje vreme karcinom dojke postao toliko česta bolest da se ona sa slučajevima obolevanja u svojoj praksi susreće na dnevnom nivou i da nažalost obolevaju sve mlađe osobe. Štaviše, velike ciste dijagnostikuju se kod devojčica od svega 10 godina, i pre nego što su im se grudi razvile, što naročito zabrinjava. Upravo zato su i besplatni pregledi fokusirani na mlađe žene.

– Ovo je već treća godina kako radimo ovakve preglede u našem karavanu. Nije potrebna apsolutno nikakva dokumentacija niti zdravstvena knjižica, samo je potrebna dobra volja da se dođe. Tribina će takođe biti interesantna, govorićemo o svim stavkama ove opake bolesti koja je, mogu slobodno da kažem, uzela maha u našoj zemlji. Tema će nam biti prevencija, dijagnostičke procedure i metode, rano otkrivanje, proces lečenja… Bićemo tu i da pružimo podršku ženama koje se bore sa karcinomom dojke tako da i one mogu da postave pitanja o svojoj bolesti, načinu lečenja, kontrolnim pregledima, praćenju promena… – najavila je doktorka Đorgović.

Pročitajte još  PANČEVO: Ovo su najlepše bašte i balkoni po izboru JKP-a „Zelenilo”

Ona je naglasila da se o prevenciji raka dojke mora govoriti što više tokom cele godine, kako bi se podigla svest ženama svih životnih dobi o značaju brige o svom zdravlju, samopregleda i ultrazvučnih, odnosno mamografiskih pregleda jednom godišnje.

– Preventivni pregledi najznačajni su vid sekundarne prevencije i oni direktno utiču na smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke, jer se ova bolest može izlečiti ako se otkrije u ranoj fazi. Ako žene mogu da izdvoje vreme za frizera, kozmetičara, manikir ili pedikir, onda svakako mogu da investiraju 20 minuta svog vremena godišnje i da tim pregledom kupe svoj mir u narednih godinu dana – rekla je doktorka.

Ona je naglasila da veliki broj žena izbegava ove preglede ne zato što se plaše samog pregleda već ih je strah od dijagnoze koja bi im mogla biti postavljena. Doktorka je istakla da je takav stav pogrešan, jer upravo rano otkrivanje bolesti je ono što ženi daje šansu za ozdravljenje.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: