U PANČEVU, 27. I 28. SEPTEMBRA: Evo šta vas čeka na 21. festivalu „Ethno.com”

Jedan od najdugovečnijih world music festivala u Srbiji, „Ethno.com”, biće održan po 21. put 27. i 28. septembra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.

U okviru ovogodišnjeg festivalskog izdanja na programu su četiri koncerta, izložba, radionica i predavanje.

Predstojeći festival bio je povod za konferenciju za novinare na kojoj su danas, u ime organizatora, govorili Filip Krumes, selektor festivala i Slobodan Tanasijević, urednik muzičkog programa Kulturnog centra Pančeva, dok su u ime izvođača detalje o programu koji će publika, između ostalog, imati priliku da čuje izneli Aleksandar Jovanović Šljuka i Bojana Nikolić.

Festival počinje u petak 27. septembra, kada će, od 20 sati, u dvorani Kulturnog centra nastupiti sastav „Too Much Of Such”, sastavljen od muzičara iz Izraela i Srbije (Aleksandar Filipović – irski buzuki; Daniel More – bas gitara i sintisajzer; Nikola Vučetić – bubanj i perkusije).

Iste večeri od 21 sat, u istom prostoru, na programu je koncert sastava „Shljuka Quintet”, u okviru kojeg nastupaju Aleksandar Jovanović Šljuka – klavir, kompozicije, aranžmani; Ivan Radivojević – truba; Rastko Obradović – saksofon; Milan Pavković – kontrabas, i Aleksandar Cvetković – bubnjevi.

Aleksandru Jovanoviću ovo nije prvi put da nastupa na festivalu „Ethno.com”, baš kao ni Bojani Nikolić. Oboje se, kako kažu, rado vraćaju pančevačkoj publici.

– Volim Pančevo i uvek mi je drago da nastupam ovde. Ove godine nastupamo prve večeri sa kvintetom koji okuplja krem srpske muzičke scene i veoma sam počastvovan da pored sebe imam takve muzičare. Predstavićemo naš novi album „Za oktavu više” koji smo objavili u maju za italijansku produkcijsku kuću „Alma rekords”. Publika će u petak moći da prisustvuje koncertu koji je baziran na muzici sa tog albuma. Koncept benda zasnovan je na istraživanju sličnosti između tradicionalnog džeza i tradicionalne muzike Balkana, pa će na koncertu svakako biti dosta zanimljivih improvizacija i novih aranžmana koji će se desiti samo u Pančevu i samo tada – najavio je Šljuka.

Pročitajte još  U NEDELJU U PANČEVU: Promocija časopisa „KUŠ!” kroz književnu šetnju i prelistavanje uz kafu
Shljuka Quintet

U okviru pratećeg programa prve festivalske večeri u foajeu Kulturnog centra, od 19 sati, biće održana radionica „Živa baština”, koju vode tri barda srpske tradicionalne muzike današnjice: Boško Vujačić (guslar), Svetlana Spajić (izvođač tradicionalne srpske pesme) i dr Miloš Nikolić (kavalista). U okviru radionice biće predstavljeni elementi nematerijalnog kulturnog nasleđa od posebnog značaja.

Drugog dana festivala, u subotu, 28. septembra, od 20 sati u dvorani će nastupiti Bojana Nikolić (vokal) sa sastavom koji čine muzičari Boris Bunjac – udaraljke; dr Miloš Nikolić – kaval, clarinet; dr Slobodan Milivojević – klasična gitara; Dragana Anđelić Bunjac – klavir, i Slađan Cvejić – kontrabas.

– Izuzetno mi je drago što sam ponovo u Pančevu jer sam ovde imala jedan od prvih solističkih koncerata, 2009. godine, i to baš na festivalu „Ethno.com”. Ovog puta je sastav benda izmenjen, ali je koncept sličan i zasniva se na obradama tradicionalnih pesama. Program koji ćemo izvesti jeste nešto potpuno novo i ekskluzivno: to su obrade pesmama varoško-gradskog stila, kao što su „A što ti je, mila kćeri, jelek raskopčan”, „A što ćemo ljubav kriti”, „Zora zori”, „Moj golube”, „Marijo, ćero, Marijo”… Biće to jedan lep kolažni repertoar pesama za srce i dušu iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije u novim aranžmanima. Prati me fenomenalan ansambl i čast mi je da nastupam sa ljudima koji su vrhunski muzičari, doktori muzike i profesori na akademijama – rekla je Bojana Nikolić.

Pročitajte još  DOM OMLADINE PANČEVO: Otvorena izložba radova polaznika Letnje škole crtanja za decu
Bojana Nikolić

U 21.00 u dvorani Kulturnog centra na programu je koncert makedonskog sastava „Čalgija sound system”, u okviru kojeg nastupaju muzičari Dobrila Grašeska – vokal; Aleksandra Kuzman – violina; Dorijan Jovanović – ut; Boško Mangarovski – kanun i Filip Krstevski – udaraljke.

– Kada je reč o koncertima čije predstavnici nisu na konferenciji, prvog dana će to biti sastav „Too Much Of Such” koji dolazi iz Novog Sada. To je onaj deo world music-a koji baš volim, a to je fuzija svega. Oni sviraju Balkan i bliskoistočne stilove u fuziji sa elektronikom i nekim modernim tendencijama. Baš se radujem i koncertu čalgijske muzike, koja se negovala u južnoj Srbiji, na Kosovu i u Severnoj Makedoniji i u kome ćemo uživati druge večeri. Imamo i dve vrlo zanimljive radionice i preporučujem svima da ih posete – rekao je Filip Krumes.

Pročitajte još  PANČEVO: Obeležen jubilej železnice u Južnom Banatu i Srbiji
Too Much Of Such

U okviru pratećeg programa druge festivalske večeri u foajeu Kulturnog centra, od 19 sati, biće otvorena izložba starih instrumenata „Svirka moja – obraz moj!” nakon čega će uslediti predavanje Gorana Arsića pod nazivom „Doživljaj muzike kao svetinje”.

Slobodan Tanasijević se osvrnuo na činjenicu da je ove godine na festivalu koncentracija kvalitetnih muzičara izuzetna, budući da je reč o profesorima na FMU i drugim akademijama, što svakako podiže kvalitet manifestacije na još viši nivo.

– Pančevci su veoma posvećena publika i siguran sam da će ovaj program zadovoljiti njihov istančan ukus. Edukativni nivo festivala takođe zaslužuje punu pažnju, a ulaz na radionice i izložbe u foajeu Kulturnog centra je slobodan i može da ih poseti ko god to želi. Ulaznice na koncerte se po ceni od 500 dinara za veče mogu kupiti na biletarnici Kulturnog centra Pančeva. Pokrovitelj manifestacije je Grad Pančevo – saopštio je Tanasijević.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: