PANČEVO: Otvoren kafić „Zvuci srca”, piće košta onoliko koliko želite da platite, a zaposlene ćete obožavati!

U Pančevu je u četvrtak, 12. septembra, svečano otvoren kafić i radni centar „Zvuci srca“, koji je specifičan po tome što zapošljava mlade ljude sa smetnjama u razvoju. Za „Zvuke srca” mnogi su već čuli jer ovakvi kafići i radni centri postoje u Beogradu i Subotici.

Ono što ovaj kafić takođe čini posebnim jeste činjenica da u njemu nema cena, već svaki gost poručeno piće plaća donacijom u visini koju sam odredi. Taj novac ostavljate u kutiji koja vas čeka na stolu, a on se potom koristi za nabavku kafe, pića i drugih potrepština kako bi kafić nastavio nesmetano da radi, odnosno kako bi bio samoodrživ.

U kafiću možete kupiti i različite suvenire i artikle koji se proizvode u sva tri radna centra. U Beogradu se prave majice, šolje, bedževi i cegeri sa zanimljivim natpisima, a u većini slučajeva su to zanimljive i emotivne izjave ili crteži osoba sa intelektualnim smetnjama koje rade u centru.

Pogledajte snimak sa otvaranja:

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели Zdravo Pančevo (@zdravopancevo)

 

U Subotici se, između ostalog, prave paketići šećera koji se služi uz piće, dok će Pančevci praviti specijalne kolačiće u posebnim pakovanjima, a u planu je da se radi i vez. Ovi artikli, za razliku od pića, imaju fiksne cene, a njihovom kupovinom takođe pomažete održivost čitavog ovog koncepta.

„Zvuke srca” u Pančevu, baš kao i one u Beogradu i Subotici, otvorila je Humanitarna organizacija „Dečje srce“, uz podršku NLB Komercijalne banke, i Grada Pančeva koji je ustupio prostor za radni centar i kafić u Ulici Žarka Zrenjanina 4.

Kafić će prve goste primiti u petak, 13. septembra, a radno vreme će biti od ponedeljka do subote, od 9 do 21 sat.

Kako kažu u organizaciji „Dečje srce” ovakvi kafići i radni centri omogućavaju mladim osobama sa smetnjama u mentalnom razvoju da se radno angažuju i zaposle, dok njihovi roditelji zahvaljujući tome mogu da vide svetlu budućnost za svoju decu.

Pročitajte još  DEVOJČICA SA TRZALICAMA: Milica Jončeski ima 13 godina i neobičan hobi – sakuplja palice i trzalice poznatih bendova

Na svečanom otvaranju „Zvuka srca” u Pančevu brojne goste pozdravio je Goran Rojević, direktor organizacije „Dečje srce” koja već 23 godine pomaže mladima sa smetnjama u mentalnom razvoju i njihovim porodicama.

– Želim vam dobrodošlicu u „Zvuke srca” i želim vam da oni u svakom od vas proizvedu onaj zvuk humanosti koji su čuli i naši prijatelji iz NLB Komercijalne banke i odlučili da nam pomognu da otvorimo i treći kafić i radni centar ovog tipa. Verujem da će „Zvuci srca” i u Pančevu postati mesto okupljanja, mesto dobrote, mesto gde će mnogi problemi naći rešenje. Dobrota i humanost nemaju cenu i svako od nas može da pokaže ono najbolje od sebe zagrljajem, osmehom, pažnjom. Od danas o tome učimo jedni od drugih u ovom posebnom i drugačijem objektu. Dobro došli i pozivajte ljude da nam se pridruže jer ovo je jedan sasvim drugačiji svet od onoga koji ste do sada videli – poručio je Rojević.

Goran Rojević

Otvaranju je prisustvovao Dejan Janjatović, zamenik predsednika IO NLB Komercijalne banke, koji je podsetio da je NLB Grupa prošle godine izdvojila čak milijardu i tristo pedeset hiljada evra za donacije različitim humanitarnim organizacijama, od čega je 300.000 evra bilo samo za Srbiju.

– Naši zaposleni su tokom prošle godine birali kome ta sredstva da se doniraju i jedna od odabranih organizacija bilo je „Dečje srce”, kojoj smo donirali 60.000 evra da bi taj novac bio uložen upravo u kafić i radni centar „Zvuci srca” u Pančevu. Ovaj prostor će pružiti priliku deci i mladim ljudima sa posebnim potrebama da nađu svoje mesto gde mogu da rade, da se druže i da pokažu svoje kvalitete. Nama kao zaposlenima u banci koja je prepoznala značaj ulaganja u takve svrhe posebno je drago što možemo da budemo deo jednog ovako lepog projekta – rekao je Janjatović.

Pročitajte još  PANČEVO: Počeli „Dani Vajferta”
Dejan Janjatović

U ime Grada Pančeva koji je obezbedio prostor za „Zvuke srca” goste je pozdravila Sanja Patalov, članica Gradskog veća zadužena za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

– Pančevo je od danas bogatije u pogledu sadržaja i mogućnosti razvoja programa inkluzije, kao potrebe svake društvene zajednice. Zadovoljstvo nam je što je Pančevo prepoznato kao jedan od gradova u Srbiji sa razvijenim uslugama socijalne zaštite, gde samim tim postoje resursi za sprovođenje ovakve vrste projekta. Ovo je samo korak napred u poboljšanju kvaliteta naših lokalnih usluga. Mi brinemo o svakom pojedincu, a posebno o pojedincima iz osetljivih grupa, jer ne želimo da nijedan sugrađanin i sugrađanka budu sami i usamljeni. Aktiviranjem naših mladih na ovakav način i potenciranjem njihovih radnih kompetencija, mi zapravo podstičemo povećanje njihove uključenosti i socijalizacije u okruženju u kome žive. Grad će nastaviti i dalje da brine o svakom detetu i svakom mladom pojedincu, bez obzira na to iz kog porodičnog okruženja dolazi i sa kakvim ličnim kapacitetima raspolaže – poručila je Patalov.

Sanja Patalov

Ona je posebno pohvalila činjenicu da se Gradu Pančevu u ovom vidu podrške „Zvucima srca” pridružio i Zavod za javno zdravlje Pančevo koji je zaposlenima u kafiću omogućio besplatne sanitarne preglede. Sanja Patalov je izrazila nadu da će biti još ustanova, organizacija, preduzeća i pojedinaca koji će slediti ovaj primer i koji će takođe podržati ovu sjajnu priču.

Radom kafića i radnog centra koordiniraće Verica Sretenović. Njen sin Lazar, koji je osoba sa intelektualnim smetnjama biće angažovan u kafiću, što će biti deo njegove radne terapije.

– Želim da se zahvalim gostima, ali i mojim mladima, našim domaćinima, koji su uprkos svojim dijagnozama, spremni da pomeraju granice uz vašu pomoć. Hvala svim dobrim ljudima koji su danas uz nas. Govorim vam kao roditelj, kao majka: i deci i nama ovo znači jako mnogo. Ta deca su danas postala deo nas. Ovo je inkluzija u pravom smislu te reči – poručila je Verica Sretenović.

Pročitajte još  PANČEVO: Delegacija Sindikata iz Zapadne Švedske i SSSV posetila Sindikat Rafinerije
Verica Sretenović

U kafiću i radnom centru trenutno je angažovano desetoro ljudi sa intelektualnim smetnjama. Neki od njih će biti stalnozaposleni, dok će osobe koje su radno nesposobne u „Zvucima srca” biti na radnoj terapiji. Zamišljeno je da svi rade sve: da se oprobaju za šankom, u posluživanju, u kuhinji i u radnom centru, kako bi svi bili uposleni tokom čitavog radnog vremena. Radni centar neće biti otvorenog tipa, te je za posetioce otvoren samo kafić, gde će biti izloženi i proizvodi nastali u radnom centru.

Lazar Sretenović, inače pesnik i dobitnik Novembarske nagrade Grada Pančeva, u „Zvucima srca” će biti na radnoj terapiji. On je takođe pozdravio prisutne na otvaranju i zahvalio im se na dolasku u svoje ime i u ime svojih drugara.

– Uživam ovde i nadam se da ćete da dođete ovde kod nas da popijete kafu i da se družite sa nama uz jedan veliki osmeh – pozvao je Laza Pančevke i Pančevce da dođu do kafića gde će ih on i njegove kolege sa posebnom radošću uslužiti.

Koncept radno-okupacionog centra „Zvuci srca” je jedinstven u Srbiji, jer dokazano omogućava osobama sa smetnjama u razvoju da razbijaju predrasude o sebi i pokažu drugima da nisu teret zajednice, već njeni aktivni članovi.

Ono što posebno raduje javnost u Srbiji jeste činjenica da je trenutno u izgradnji još jedan ovakav radni centar u Vrčinu, što će stvoriti još mogućnosti za zapošljavanje marginalizovanih grupa i poboljšanje njihovog kvaliteta života na više nivoa.

Što se tiče kafića u Pančevu, sudeći po prvim reakcijama, tamo će se od samog otvaranja i svakog narednog dana tražiti mesto više. Tako i treba da bude.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: