BUDUĆNOST PANČEVA: Grad nagradio 27 najboljih studenata sa po 35.000 dinara

Tradicija da Grad Pančevo novčano nagrađuje najbolje studente sa prosekom iznad devet nastavljena je i ove godine, već osamnaestu godinu zaredom, pa je tako danas u Gradskoj upravi priređena svečanost na kojoj je priznanje za izuzetan uspeh dobilo čak 27 najboljih među najboljima.

Oni su se prethodno odazvali javnom pozivu koji je raspisala Kancelarija za mlade Grada Pančeva u saradnji sa Regionalnim centrom za talente „Mihajlo Pupin“.

Studenti su od Grada dobili po 35.000 dinara, a kao dodatni poklon, Turistička organizacija Pančevo obezbedila im je besplatnu vožnju katamaranom „Panuka”.

Pravo na nagradu ove godine su stekli: Milica Timić, Radovan Marčetić, Kristina Golo, Nikola Drinjak, Isidora Spasovski, Teodora Bubnjević, Aleksandra Vukašinović, Atina Nikolić, Marta Bukvić, Nina Medaković, Nikolina Jovanović, Milica Živković, Sofija Solomunović, Anđela Atanasov, Kristina Stamenkovski, Katarina Milošević, Dositej Novaković, Ivana Gojsović, Laura Ristić, Marija Peštanac, Bojana Maksimović, Edvard Gabrijel Etinski, Lana Mitrović, Stefan Pandurović, Nataša Popović, Nikola Joković i Maša Cucić.

Nagrade su im uručili su mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje i Darko Ješić, član Gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu, a događaju je prisustvovala i Hadži Jovana Radonjin, koordinatorka Kancelarije za mlade.

Darko Ješić je čestitao svim studentima na njihovim postignućima naglasivši da su ona rezultat posvećenog učenja i velikog truda.

– Vaša postignuća su ujedno i dokaz da se marljivošću i te kako postižu rezultati. Ova nagrada je samo jedan od mnogih koraka koje ćete napraviti u životu i karijeri, a svaki od njih će vam pružiti nove vidike i iskustva. Vaše dostignuće danas ne predstavlja kraj, već početak novih podviga, jer svaki uspeh je nova prilika za rast i usavršavanje. Budite hrabri, inovativni i uporni u svim svojim odlukama. Neka vam ova nagrada bude motivacija za nastavak vrednog rada i samorazvoja. Grad Pančevo će vas podržati na svakom koraku na tom putu, jer je vaš uspeh deo našeg zajedničkog ponosa i napretka. Ne zaboravite da je uspeh samo početak avanture – poručio je, između ostalog, Ješić.

Pročitajte još  ATLETIKA: Dve medalje za pionirku Nikolinu Radovanović iz Pančeva

Jedna od nagrađenih studentkinja je Marija Peštanac, koja je završila osnovne studije vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i od ove jeseni nastavlja školovanje na master studijama vajarstva na istom fakultetu.

– Na našem fakultetu se u velikoj meri radi praktično, koristi se dosta različitih materijala. Vajam skulpture koje pripadaju umetničkom pravcu pop art. Na masteru ću nastaviti dalje da istražujem svoj likovni izraz. Volela bih da ostanem u Srbiji, ali nisam sigurna koliko ću imati mogućnosti za rad i razvoj kao umetnica. Mladi umetnici u Srbiji imaju prostora da se iskažu, ali čini mi se da su trenutno veće mogućnosti za mlade u inostranstvu. Ova nagrada mi dosta znači, prvenstveno zato što pokazuje da Grad Pančevo misli na mlade, ali i zbog toga što je dosta novca potrebno za vajarski materijal i alate. Novac ću iskoristiti upravo za nabavku materijala za rad – rekla je Peštanac.

Pročitajte još  PANČEVO: Ovo su najlepše bašte i balkoni po izboru JKP-a „Zelenilo”

Onima koji su imali priliku da pogledaju radove ove mlade umetnice, jasno je da nisu samo njene ocene ono što ukazuje na to da Marija ima potencijala da vrlo brzo postane značajno ime na umetničkoj sceni Srbije i regiona. Njen talenat, kreativnost i snažan lični pečat koji daje svakom delu potvrđuju da Marija, baš kao i njene kolege, zaslužuje ovakav vetar u leđa.

Prosek 9.10 nakon završenih master studija na Arhitektonskom fakultetu postigla je Isidora Spasovski, a kako kaže, ne planira da se zaustavi kada je o usavršavanju reč, pa će i nagradu investirati baš u to.

– Za mene ova nagrada znači da sam postigla veliki uspeh s obzirom na to da se računa uspeh svih pet godina studiranja. Drago mi je da je primećen veliki rad i trud koji sam uložila. Moji planovi su da u ovoj struci pronađem dobar biro gde ću se baviti arhitekturom. S obzirom na to da sam tek na početku, potrebno mi je veliko iskustvo. Volela bih da radim u više biroa koji se bave različitom vrstom arhitekture. Novac ću iskoristiti za neku novu opremu, grafičke table ili na nešto što će da mi znači da svoje znanje upotpunim – rekla je Isidora.

Među nagrađenima je i Nikola Drinjak, student Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, koji takođe namerava da nastavi da se usavršava na master studijama.

Pročitajte još  PANTRANSPORT: Menjaju se trase pojedinih linija tokom „Dana Vajferta”

– Počeo sam da radim kao saradnik na fakultetu, a uporedo radim i na nekim projektima. Tako trenutno izgleda moja rutina. Imam mnogo planova za budući period, ali videćemo kako će se sve odvijati. Ovu nagradu ću definitivno iskoristiti za kupovinu knjiga, ali i za neki manji odmor. To mi je glavni cilj. Nekoliko dana odmora će mi posebno prijati nakon naporne četiri godine studiranja. Bilo je mnogo stresno i tenzično, ali postoje i pozitivni utisci. Što se tiče kupovine knjiga, želja mi je, pre svega, da kupim one knjige koje će mi pomoći da obogatim rečnik bilo da je reč o srpskom, engleskom ili nekom drugom jeziku. Pošto su knjige na stranim jezicima skuplje, solidan deo novčane nagrade biti usmeren i na to – otkrio je Drinjak.

Sa Muzičke akademije stiže Dositej Novaković, koji briljira na odseku za klarinet. On je otkrio da mu nagrada Grada predstavlja veliku pomoć kada je reč o troškovima za ishranu, prevoz i smeštaj s obzirom na trend rastućih cena. Dositej sanja o tome da upiše doktorske studije na Akademiji, da postane univerzitetski profesor i da svira u nekom dobrom orkestru.

Podsećanja radi, Grad Pančevo pored najboljih studenata, svake godine nagrađuje i najuspešnije srednjoškolce i osnovce.

Copyright © 2021 zdravopancevo.rs. All Rights Reserved/Sva prava zaštićena. U slučaju preuzimanja, prethodno pogledajte Uslove korišćenja.
Podeli: