Poslednjih decenija broj ljudi u svetu koji boluju od hroničnih bolesti bubrega je u stalnom i dramatičnom porastu. Za sada se ova oboljenja ne mogu potpuno izlečiti, ali ako se rano otkriju i ako se blagovremeno započne terapija, njihovo napredovanje se može sprečiti ili značajno usporiti.
Nedovoljna svest o hroničnim bolestima bubrega i njihov često pritajen tok mogu doprineti da se znaci i simptomi koji upućuju na moguću bolest ne prepoznaju na vreme, što za posledicu ima kasno postavljanje dijagnoze i započinjanje lečenja.
Kada bolest uznapreduje, jedino rešenje su dijaliza ili transplantacija bubrega, što značajno utiče na kvalitet života bolesnika, a uz to, ovakvi vidovi lečenja nisu nimalo jeftini.
Ovaj tekst objasniće vam na jednostavan način sve što treba da znate o bolestima bubrega, o simptomima koji ih prate i načinima da izbegnete ove zdravstvene probleme, ali i da ih lečite ukoliko se jave.
Tekst je prvenstveno namenjen gluvim i nagluvim osobama i deo je projekta „Tišinom ću ti reći”.
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
Pravi multipraktik
Bubreg je neverovatan organ koji pomaže u očuvanju zdravlja i čistoće našeg organizma tako što izlučuje sve neželjene proizvode metabolizma i razne otrove. Iako je prvenstvena uloga bubrega da prečišćava krv i izlučuje toksine, to nije i njegova jediva funkcija.
Regulišući nivo vade i soli u organizmu, bubrezi su glavni regulator visine krvnog pritiska. Ovaj par organa ima još jednu važnu ulogu, a to je regulisanje balansa minegala i elektrolita kao što su natrijum, kalijum, vodonik, kalcijum, fosfor itd.
Na taj način bubrezi održavaju normalan sastav telesnih tečnosti. Eritroprotein je jedan od hormona koji se proizvode u bubrezima i koji je zasluažan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Bubrezi takođe učestvuju i u održanju zdravih kostiju, jer se u njima vitamin D pretvara u aktivnu formu, neophodnu za apsorpicju kalcijuma iz hrane, rast kostiju i zuba i održavanje zdravlja skeleta. Iako je većina ljudi rođena sa dva bubrega, i jedan je zapravo dovoljan za održavanje normalnih funkcija organizma.
Simptomi bolesti
Bubrezi su parni organi, u obliku pasulja. Kod odraslih, bubreg je dugačak oko 10 do 13 centimetara, širok je 6, a debeo 4 centimetra. Svaki bubreg je težak oko 150 do 170 grama. Urin koji je stvoren u bubregu teče ureterima do mokraćne bešike, odakle se izbacuje napolje.
Simptomi bolesti bubrega variraju od osobe do osobe i zavise od vrste i težine osnovne bolesti. Često su nejasni pa se bolest ne otkrije u ranoj fazi. Na slabiji rad bubrega ukazaće nam povišen nivo dva važna produkta metabolizma – kreatinina i uree u krvi. Uobičajeni znaci oboljenja bubrega su: oticanje lica, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, visok krvni pritisak, anemija i malaksalost, te urinarne tegobe – pečenje pri mokrenju ili smanjenje količine urina.
Ko je najugroženiji
Bolesti bubrega se mogu javiti kod svakoga, ali su u grupi visokorizičnih dijabetičari, osobe koje teško ili nikako ne kontrolišu hipertenziju, osobe koje imaju genetsku predispoziciju za oboljenja bubrega, gojazni ljudi, pušači, osobe preko 60 godina, te one koje dugo piju lekove protiv bolova ili takozvane nesteroidne antiinflamatorne lekove (ibuprofen, naproksen, diklofen i sl).
Rane faze hronične bolesti bubrega uglavnom protiču bez simptoma i jedini način da se otkriju su laboratorijski testovi i ultrazvučni pregled bubrega.
Vrste oboljenja
Postoje dve osnovne grupe bubrežnih bolesti: internističke i hirurške.
U internističke spadaju slabija funkcija bubrega, infekcije urinarnih puteva i nefrotski sindrom i ove bolesti leče nefrolozi. Bolesnici sa uznapredovalom bubrežnom insuficijencijom moraju da se leče dijalizom ili transplantacijom bubrega. U hirurške bolesti spadaju kamen u bubregu, bolesti prostate i tumori bubrega ili mokraćnih puteva. Njih leči urolog operativno, endoskopijom ili litotripsijom (razbijanjem kamena posebnim aparatima).
Sedam zlatnih saveta
Evo sedam efikasnih načina da održite vaše bubrege zdravim.
- Budite fizički aktivni: Redovne aerobne vežbe i svakodnevne fizičke aktivnosti pomažu održavanju normalnog krvnog pritiska i šećera u krvi. Na ovaj način smanjujete rizik od nastanka šećerne bolesti i hipertenzije, pa samim tim i od hronične bolesti bubrega.
- Vodite računa o ishrani: Jedite zdravu hranu, sa što više svežeg voća i povrća. Smanjite unos prerađevina, šećera, masti i mesa. Ako imate više od 40 godina, koristite što manje soli. Na taj način ćete prevenirati hipertenziju i nastanak kamenčića u bubregu.
- Pazite na kilograme: Održavajte normalnu telesnu težinu. Na taj način ćete takođe prevenirati dijabetes, srčana i druga oboljenja koja su povezana sa hroničnom bolešću bubrega.
- Prestanite da pušite: Pušenje može da dovede do ateroskleroze (zakrčenja krvnih sudova), što smanjuje dovod krvi do bubrega i optimalnu funkciju ovih organa. Studije dokazuju da pušenje ubrzava pogoršanje bubrežne insuficijencije kod bolesnika koji već imaju hroničnu bolest bubrega.
- Oprezno s lekovima: Nemojte preterivati s lekovima protiv bolova koji se mogu dobiti i bez recepta i ne uzimajte ih bez preke potrebe. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi mogu da oštete bubrege ako se često koriste.
- Pijte puno vode: Unos veće količine obične, negazirane vode (oko 2 do 2,5 litra dnevno) pomaže da se urin razblaži i da se lakše eliminišu toksini iz organizma, kao i da se prevenira nastajanje kamena u bubregu.
- Jednom godišnje na kontrolu: Najefikasniji i najbolji način za blagovremeno postavljanje dijagnoze i prevenciju bolesti bubrega jesu redovni pregledi, ali se oni, nažalost, često ne sprovode. Jednostavan način da rano otkrijete bolesti bubrega je da barem jedanput godišnje proverite krvni pritisak, uradite analizu urina i odredite nivo kreatinina u krvi.
Sirup od koprive
Kopriva je odlično pomoćno sredstvo u lečenju problema s bubrezima. Kako biste napravili sirup od koprive, biće vam potrebno: 400 g mladih listova koprive (bere se u proleće i jesen), 1 litar pročišćene vode, 7 limuna, 800 g smeđeg šećera i 5 kašičica meda.
Listove koprive operite i prelijte vodom, pa dodajte 5 narezanih limuna. Ostavite poklopljeno 24 sata. Idućeg dana izgnječite sve sastojke i procedite tečnost. Nakon toga dodajte sok od dva limuna i smeđi šećer. Stavite smesu na vatru i zakuvajte dok ne provri. Neka vri 5 minuta. Za vreme kuvanja stalno mešajte i uklanjajte penu koja se pojavi na površini.
Kad se smesa ohladi, dodajte med i sipajte u staklene teglice. Dobro zatvorite i čuvajte na hladnijem i tamnom mestu. Ovaj sirup može stajati oko pola godine, ako se pravilno čuva.
—
Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Tišinom ću ti reći” Udruženja „Pančevački omladinski centar“. Projekat je sufinansirao Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.